Регион Србија

САРАЈЕВО ПОБЕСНЕЛО: Тврде да Србија хоће рат јер смо ЗАХВАЛНИ РУСИЈИ што је СПРЕЧИЛА ДА НАС ЖИГОШУ ГЕНОЦИДНИМ НАРОДОМ!

Приликом посете руског председника Владимира Путина Београду, председник Србије Александар Вучић захвалио се Путину на вету који је Русија уложила на усвајање Резолуције у Савету безбедност УН по којој су Срби требало да буду проглашени за геноцидни народ, што је изазвало бројне реакције у БиХ

Тако поједини промуслимански аналитичари у БиХ, пише Радио Слободна Европа, сматрају да је реч о континуираној политици вређања жртава геноцида и непоштовање међународног суда за ратне злочине који је такве пресуде утврдио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Српски народ никад неће заборавити да је Русија 2015. године по наредби Путина ставила вето на резолуцију Савета безбједности УН по којој су Срби требало да буду проглашени за геноцидни народ. Путин је тада заштитио истину и правду и зато имамо велику одговорност за све што ћемо радити у будућности – изјавио је, између осталог, Вучић приликом посете Путина Београду.

Овај чин сарајевски аналитичари оцењују, пре свега, као подизање тензија у региону.

Оснивач Истраживачко-документационог центра који је прикупио највише података о жртвама протеклог рата у БиХ Мирсад Токача каже да овакве Вучићеве изјаве не изненађују, јер је то саставни део његове политике.

– Господин Вучић у низу својих изјава, заправо, не поштује државу Босну и Херцеговину, а онда, ако то не ради, не можете очекивати ни да поштује њене грађане, пре свега, жртве геноцида. То што он говори је тренутак његове искрености, егзалтираности и веома је добро да се то десило – указује Токача.

Председник Наше странке Предраг Kојовић оценио је да се Александар Вучић „вратио на позицију“ с које је поручивао „да један српски вреди колико сто муслиманских живота“, реагујући на изјаву српског председника како је захвалан Русији због вета.

– Изјава чији је једини циљ био да додатно увреди жртве и да додатно поремети односе, ставила је и тачку на оно што се чинило да је неко српско одмицање од реторике 90-их година, покушај да се граде неки нови односи међу државама у региону – сматра Kојовић.

 

Извор: Vesti-online