Издвајамо Свет

ВОКЕР ШОКИРАО АЛБАНЦЕ: Гледам вас са ужасом, САД су вас одбациле!

Фото: Јутјуб

Амерички дипломата, Вилијам Вокер, изјавио је да су односи Приштине и САД “обострано избледели”, односно да су “пре 20 година сви у Америци знали нешто о Косову, а сви на Косову су волели Америку”, али да то више није случај

Вокер, иначе, велики притељ Косова, био је својевремено шеф Верификационе комисије ОЕБС на КиМ, када је “открио” злочин у Рачку, који су наводно починили Срби на албанским цивилима, што је био поводом за НАТО бомбардовање Србије,

– Односи Приштине са Сједињеним Државама нису више јаки. Пре 20 година сви у Америци су знали нешто о Косову и сви су овде волели Америку. Обострано сада су ти односи избледели – рекао је Вокер, који у Приштини борави поводом обележавања 11. годишњице тзв. косовске независности.

Због свега тога он се, каже, осећа разочарано.

Подсетио је да је управо он тај који је открио наводни злочин у Рачку за који тврди да је био “најкрвавији догађај” током последњих сукоба.

Двадесет година касније, Вокер каже да данас на Косово гледа с ужасом, посебно када је реч о одласку младих у свет, па је његова порука да, како је рекао, “Косово мора да држи корак”.

– Урадите оно што мислите да је најбоље за Косово. Покушајте да задржите омладину и образујете је овде. Не дозволите им да оду у Немачку, Француску. Да би то било још боље, Косову је потребан заједнички рад свих како би се то остварило. Не волим да чујем како Косовари беже у Немачку, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе. Моја порука је: останите овде, радите за Косово – рекао је Вокер, пренео је приштински портал Инсајдери.

Разочаран је и због актуелног односа Приштине и САД.

– Односи су добри, али не и веома јаки. На обе стране, ти односи су помало избледели. Мислим да моја држава (Америка) не чини све што може да помогне Косову, нашим пријатељима на Косову. Однос је добар, нема већих проблема осим заборава. Надамо се да ћемо то поправити на одговарајући начин. Мало сам разочаран, али то ће проћи – казао је Вокер.

Вокер је обећао да ће радити на поновном покретању интереса Америке за Косово.

– Морате радити на томе и ја морам да радим на томе. Сједињене Државе имају много других проблема. Косово је донекле отишло у други план. Морамо поново покренути амерички интерес за ову државу. Америка је била веома укључена у стварање Косова, Америка би требало да буде веома заинтересована за будућност Косова, да не заборави тај сан Косовара… – рекао је.

Задовољан је дефилеом припадника КБС на јучерашњем обележвању 11. годишњице тзв. независности Косова.

Припадници КБС, које у Приштини већ називао војска Косова иако ће за ту трансформацију бити потребно најмање 10 годна, а Вокр каже да је пре 20 година, када је, како каже, Косово постало независно, није веровао да би се то могло догодити.

– Ако се то десило онда је све могуће – закључио је Вокер.

 

Извор: Тањуг

Loading...
Loading...