Издвајамо Свет

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ: Европски парламент позвао на укидање виза за Косово

Европски парламент усвојио је предлог Европске комисије којим се од ЕУ чланица тражи визна либерализација за грађане с косовским пасошима.

Комесар Европске уније за унутрашња питања Димитрис Аврамопулос изјавио је да је задовољан чињеницом да је Европски парламент препознао важност безвизног режима за Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Не ради се само о препознавању њихових напора, већ и о осигурању стабилности и безбедности у региону. У питању је европска перспектива читавог региона”, рекао је Аврамопулос.

Он је подсетио да је Европска комисија у јулу 2018. године потврдила да је Косово испунило све услове за визну либерализацију, укључујући и демаркацију границе са Црном Гором и јачање борбе против организованог криминала и корупције.

“Осигураћемо још бољу сарадњу, тако што ћемо их приближити. Не може се стално померати циљ”, рекао је Аврамопулос и упозорио да, у супротном, постоји ризик да Косово окрене леђа и почне да се удаљава од ЕУ.

Известителка за визну либерализацију у Европском парламенту Тања Фајон рекла је да је Косово остало “црна рупа на Западном Балкану” када су у питању визе, и позвала ЕУ да одмах реагује.

Део чланица ЕУ не подржава визну либерализацију за Косово због страха од миграционог ризика и проблема које је ЕУ већ имала с приливом азиланата са те територије.

 

Извор: Тањуг