Издвајамо Србија

ГОЦА БОЖИНОВСКА ОТКРИВА: Ове детаље о Шабану само пријатељи знају…

Из свега овога види се какав је био човек!

Гоца Божиновска прича како ју је покојни певач Шабан Шаулић научио да пеца, али и да се проводи у кафанама! Фолкерка каже да краља народне музике доживљава као најрођенијег, пошто су деценијама заједно наступали, банчили, плакали и делили срећу и тугу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Улов делио с друштвом

И даље неутешна због изненадног губитка блиског пријатеља, Божиновска се присетила заједничких тренутака са Шаулићем који је 17. фебруара страдао у Билефелду у Немачкој.

„Упознала сам га као клинка, када сам имала 19 година и била у браку са композитором Радетом Вучковићем. То су биле осамдесете године прошлог века и тада смо Шабан и ја постали нераздвојни. Никад нећу заборавити како су ме њих двојица водили на пецање. По цео дан смо чекали да риба загризе. То је била и остала Шабанова највећа страст, поред музике. Занимљиво је да он ништа од улова није носио кући, све је делио друштву“, препричава Гоца.

Она додаје да су после целодневног пецања обавезно завршавали у кафани.

„За његовим столом ником није био потребан новчаник. Увек је све он плаћао. Био је лафчина, друг, каваљер… Екипе у кафани су се смењивале, а он је остајао последњи. Седео је мирно, уживао у музици, наручивао храну за све, иако је веома мало јео. И сви су га обожавали“, прича Божиновска и објашњава шта је била једина ствар која је могла да прекине дернек:

„Ако би га супруга Гоца назвала и рекла да неком детету није добро, да се нешто дешава, само би тада устао и отишао. Деца су му била светиња.“

Певачица подсећа да је Шабан, иако је био велика звезда, увек стајао са обе ноге на земљи и био пажљив према другима.

„Никад се није одвајао од колега. Кад смо ишли на наступе, ни кифлу на аеродрому или бензинској пумпи није појео а да не пита остале да ли су гладни. Кад газда локала пошаље по нас ауто или дрндави комби, он уђе, седне и не прави проблем. Једноставан је био, није глумио величину“, наглашава наша саговорница и додаје да је Шаулић увек добијао највећи бакшиш:

„Знали смо да ће бити много лове ако Шабан пева. Њега нису чашћавали са 100 евра као нас остале, већ са 500 евра. Он би то све поделио са колегама. Ето какав је човек био!“

Китили га дукатима

Гоца истиче да је на ромским свадбама легендарни певач био обожаван попут Бога:

„На његову сахрану је дошло много Рома из Италије, Француске… Ти људи су га обожавали! Давали су му дукате, сатове, прстење… Ма и ја бих му све дала кад пусти онај његов глас.“

Плакао је због мајке и песме

Гоца истиче да је њен покојни колега био веома емотиван и да је умео да заплаче због добре песме, али и покојне мајке.

„Много је био везан за мајку Илду. Због тога му је млађа ћерка била мезимица. Кад год чује неку песму у којој се помиње мајка или отац, обавезно би се расплакао“, прича Шаулићева колегиница.

Гоца и ја смо јуриле мужеве по кафанама

Божиновска открива како је једном приликом заједно са Горданом Шаулић јурила Радета и Шабана по београдским кафанама.

„Дуго их није било и нас две узмемо такси и кренемо да их тражимо. Нађемо их у једној кумодрашкој кафани, погледамо, они седе сами за столом. Ми се погледамо, Гоца ми каже: „Па они су сами, нема никаквих девојака…“ Ми ипак уђемо, седнемо само за сто, правимо се да их не видимо. Шабан приђе, каже: „Где сте мачке“, и оде. После неког времена они оду кући и оставе нас ту“, присећа се Гоца.

 

Извор: Информер/Р.Ј.