Издвајамо Србија

НАЈСТРОЖА ПРАВИЛА ОД ЈЕСЕНИ: За ове возаче забрањени џипови и брза вожња!

Mладе возаче од јесени чекају бројна нова правила. Неће моћи да управљају возилом у периоду од 23 часа до шест часова, на ауто-путу моћи ће да возе максимално 110 километара на сат и неће моћи да управљају возилом чија снага прелази 80 киловата.

Нова правила за возаче са пробном дозволом требало је да важе од 3. априла. Међутим, примена тих прописа одложена је за септембар. Александар Раденковић испред Управе саобраћајне полиције каже да су разлози за то искључиво економске природе.

Loading...

“Уколико бисмо почели са издавањем пробних дозвола на новим обрасцима од 3. априла, како је било планирано, велики број тих образаца би био расходован, што је у овом тренутку велики трошак за МУП. Због тога је донета одлука о минималном одлагању, односно да ће од 2. септембра бити издаване возачке дозволе на новим обрасцима и то не само за путничка возила, већ и за мотоцикле, што је промена”, рекао је Раденковић.

Према новим изменама, возачка дозвола ће важити најмање две године за особе којима буде издата са 19 година.

Онима којима буде издата пре 19. године, пробна возачка дозвола ће трајати до навршене 21. године.

Осим тога, постоје и друга ограничења која се односе возаче почетнике.

“Возачи са пробном возачком дозволом неће моћи да управљају возилом у периоду од 23 часа до шест часова, с обзиром на то да је највећи број њих страдао управо у тим ноћним сатима. Возачи који буду управљали са пробном возачком дозволом пре навршене 18. године мораће да имају пратњу неког ко је има возачку дозволу Б категорије најмање пет година, а они који буду стекли возачку дозволу са навршених 18 година, неће морати да имају пратњу у возилу”, истакао је Раденковић.

Што се брзине тиче, на ауто-путевима ће највећа брзина за почетнике бити 110, а на мото-путевима 90 километара на час.

Забрањена је употреба мобилних телефона и “хендс-фри” уређаја.

Такође, млади возачи неће моћи да управљају возилом чија снага прелази 80 киловата, осим у пратњи члана породице који има пет година возачког искуства.

Статистика каже да су возачи почетници у току прошле године учествовали у 1.150 саобраћајних незгода, од којих су изазвали око 800, а живот је изгубило осам младих са пробном дозволом, што је око пет одсто укупног процента погинулих возача.

 

Извор: РТС

Loading...
loading...
loading...