Издвајамо Регион

ОТКРИВЕН СТРОГО ПОВЕРЉИВИ ДОКУМЕНТ ЦИА: „Тито ће бити елиминисан за три недеље и ХРВАТИ ЋЕ УРАДИТИ ПОСАО“

Када је постао директор ЦИА, Далс је често био информисан о Титу и Југославији. Већ после неколико месеци тражио је информације у вези са предстојећим разговорима о економској помоћи Југославији.
Тито је био кључна карика у борби против стаљинизма, показују отворене архиве ЦИА. Битну подршку је имао у Алену Далсу, легендарном и контроверзном директору ЦИА.

– Једно од иритантних искустава за совјетске владаре била је демонстрација да држава под комунистичким лидером може бити независна од Москве и преживети. Југославија је креирала опасно наслеђе. Много је опасније то за Москву него да стално има опасног непријатеља. Наша политика према Југославији је помогла да Југославија остане слободна од утицаја Кремља – открио је Ален Далс улогу Југославије и САД против Стаљина, у једном од ретких појављивања, у јулу 1960. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Далс је практично направио обавештајну заједницу какву данас познајемо, а оптуживан је за мешање у разне догађаје широм света. Тако се његово име спомиње као једног од кључних људи приликом војног удара у Ирану 1953. године којим се шах Мохамед Реза Пахлави вратио на власт свргнувши демократски изабраног премијера Мохамеда Мосадика који се противио страном капиталу у иранској нафтној индустрији. Та акција ЦИА звала се „Операција Ајакс“.

Ален Далс био је у Другом светском рату био шеф ОСС-а за Европу, задужен, између осталог, и за Балкан. Његово седиште било је у швајцарском Берну одакле је координирао све обавештајне акције. Председник Хари Труман га је, због шпијунских заслуга током рата, одликовао 1946. године Медаљом слободе, као и Медаљом за заслуге. У образложењу одлуке Медаље за заслуге, између осталог, Труман је написао да је Далс током рата ефективно изградио обавештајну мрежу, запосливши стотине информатора и оперативаца, продирањем у Немачку и Југославију… Комплетно је обавештајно покрио Француску, Италију и Аустрију.

Ален Далс је постао директор ЦИА 26. фебруара 1953. године. Како се види из архива ЦИА, Далс је био битни заштитник, али и савезник Југославије у Хладном рату. Када је постао директор ЦИА, Далс је често био информисан о Титу и Југославији и та документа се могу пронаћи у архивама. Већ после неколико месеци тражио је информације у вези са предстојећим разговорима о економској помоћи Југославији. Није Далса када је реч о Југославији занимала само економска или политичка помоћ, већ и питања која се тичу Титове безбедности. Тако се у архивама може пронаћи и писмо Едгара Џеј Хувера, директора ФБИ-ја, из 1953. Алену Далсу у којем га упозорава на опасност која прети Титу.

– Стаљин је веома болестан и одредио је Маленкова да делује у његово име. Маленков је најјачи човек у Совјетском Савезу и он контролише војску. Совјети ће иницирати офанзиву на Југославију и Турску на пролеће 1953. или 1954… – упозорио је Хувер.

У истом допису са ознаком „Топ сецрет“ који је, заправо, скуп сазнања добијених од доушника који је „раније достављао поуздане информације“, упозорава се и на покушај пуча у Југославији.

– Тито ће бити елиминисан за три недеље после јануара 1953. и Хрвати ће урадити посао. 160 Хрвата се тренутно тренирају (доушник верује да се тренинзи одвијају близу Беча). Совјети наговештавају да ће Драгунчек или Кукулевић заменити Тита… – каже се, између осталог, у овом допису.

Друге везе ЦИА и Југославије из времена када је Далс био на челу америчких обавештајаца виде се из појединих докумената, међу којима има и новинских текстова о афери која је 1961. године захватила Америку. Те године је председник Кенеди ревидирао односе САД и Југославије због контроверзне продаје борбених авиона Титу.

 

Извор: srbijadanas.com/nedeljnik.rs