Србија

УКИНУТ ПРИТВОР ЧЛАНОВИМА БЕЛИВУКОВОГ КЛАНА! Само један може слободно да се креће

Четврти дан суђења криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића данас се одржава у највећој судници Специјалног суда, а након изношења одбране оптужених чекају се одлуке о притвору.

После паузе од сат времена судско веће је саопштило да је Борису Карапанџићу укинут притвори у ком је био од хапшења. Усвојени су предлози адвоката Јакше Пековића и Ивана Гвозденца и у односу на Милоша Лукића Селака, и он ће бити пуштен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, из притвора ће данас бити пуштен и Владо Гергијев, који се замењује мером забране напуштања боравишта као и Филип Ивановски.

Предлози осталих адвоката одбране за пуштање из притвора, одбијени су.

– Суд је нашао да су престали разлози за даље задржавање у притворе за оне којима је притвор укинут – рекла је судија Винка Бераха.

Одлуком суда, само ће Карапанџић моћи слободно да се креће, док остали којима је притвор укинут не смеју да напуштају град у коме бораве и полицији морају да се јављају на 15 дана.

Она је најавила да је наставак суђења заказан за 7. 8. и 10. новембар у 14. 30 сати. У наставку суђења, како је раније најавила, биће саслушавани сведоци сарадници.

11.10 – Одлуке о притвору

После изношења адвоката одбране 13 оптужених, заменик тужиоца Саша Иванић је изјавио да је тужилаштво сагласно да Борису Карапанџићу буде укинут притвор, док се за све остале окривљене тужилаштво противи да буду пуштени на слободу.

Судско веће се повукло да би одлучило о предлозима за укидање притвора и ко остаје у притвору, а ко евентуално излази на слободу, биће саопштено за сат времена.

Иначе, с озбиром на то да се тужилац сложио да Карапанџић буде пуштен, извесно је да ће судско веће тај захтев прихватити.

10.15 – Адвокати траже укидање притвора

По завршетку изношења одбране, бранилац оптуженог Марка Андрића из Ниша, јавила се за реч и затражила да њеном клијенту буду укинут притвор.

Адвокат Ивана Остојић, бранилац Бориса Карапанџића, такође је затражила да овом оптуженом буде укинут притвор.

– Не предлажем чак ни блажу меру, шта треба да буде у притвору пет година, не разумем. Суд се позива на то да је осуђиван и да ће поновити кривично дело, с ким, сви су у притвору – образложила је свој захтев, да бивши дечко Иване Бухе, некадашње супруге Љубише Бухе Чумета, буде пуштен из притвора.

Адвокти Јакша Пековић и Иван Гвозденац, затражили су да притвор буде укинит Милошу Лукићу Селаку, и да му буде одређен кућни притвор.

Сања Ћериман, бранилац Владе Георгијева, такође је затражила да бившем полицајцу из Лознице и менаџеру певача Расте, буде укинут притвор у ком је од 4. фебруара прошле године.

Георгијев се, подсетимо, некада звао Драган Секулић, али је променио име. Његова супруга, Слађана Секулић, једина је жена оптужена да је била припадник криминалног клана Вељка Беливука и Марка Миљковића.

– Георгијев је породичан човек, отац двоје деце. Не видим која би околност довела до тога да он напусти Србију. Његовој супрузи, Слађани Секулић је притвор укинут, дошла је на свако суђење, није чак ни закаснила. Сведоци смо да јој је овде на једном рочишту било лоше, али је уз инфузије и лекове остала да се рочиште одржи. На исти начин би се понашао и Георгијев. Он је неосуђиван, у притвору је већ 21 месец – рекла је његов бранилац, адвокат Сања Ћериман.

Адвокат Ћериман је открила и да је Георгијев у лошем здравственом стању, да има висок крвни притисак и поред терапије коју прима у Централном затвору и изнела захтев да он буде прегледан на ВМА. Пред судом је тврдила и да он има крвни притисак 200 са 100 и да му је живот угрожен јер је у прединфарктном стању.

Адвокат Миљана Перендија, бранилац Филипа Ивановског, потом је затражила да и он буде пуштен из притвора. Перендија је, пред судом протествовала и због тога што је недопустиво „што нико није устао и заштитио оптужене од медија“.

– Која црна јавност би се узнемирила да мој клијент буде пуштен на слободу. Неки адвокати причају како треба сви да добију доживотне робије, како се осећају породице оптужених. Замислите, њему се родило дете, шта је он толико урадио мора да буде у притвору. Замислите, каже ми „Миљана, ја немам осећај према том детету“ – изнела је разлоге, због којих сматра да би он требало да буде на слободи.

Адвокат Дејана Тешића, Милована Тадића, Сенада Решовића, такође је затражио да његовим клијентима буде укинут притвор.

Такође, тражио је адвокат и да на слободу буде пуштен и оптужени Драган Митровић. Адвокат Драган Маловић, који иначе брани и Вељка Беливука, затражио је да буде пуштен из притвора Алекса Шејић.

Адвокат Александра Вучељића, изнео је такође предлог да овај оптужени буде пуштен на слободу.

И адвокат Немање Лакићевића затражио је укидање притвора.

За реч се потом јавио и адвокат Алексе Дуњића, Живко Дедовић који је изнео исти предлог.

10.05 – Оптужени Миљковић се јавио за реч

За реч се потом јавио оптужени Марко Миљковић:

– Ја бих само, после свих ових изјава да допуним изјаву, да поменем око те полиције. Тај Божидар Столић, у сардњи је радио са тужилаштвом, тужиоцу је био добар док нас је хапсио, малтретирао, улазио први у кућу у Ритопеку, а онда је подигао оптужницу против њега. Пре тога, нико од нас није га познавао, а онда га оптужују да је нама продавао информације. Ми не лажемо – рекао је Миљковић за говорницом.

Столић је пред Специјалним судом осуђен због тога што је поверљиве информације одавао Беливуковом клану.

10.02 – Решовић износи одбрану

Последњи оптужени Сенад Решовић изјавио је да је обезбеђивао „господу Вељка Беливука и Марка Миљковићиа“.

– Обезбеђивао сам господу Беливука и Миљковића, за плату, био сам плаћен за то. Нормално сам се кретао после њиховог хапшења, све док нисам приметио да ме неко прати. Сазнао сам да је то полиција, наставио сам да идем у клубове, теретану, на сплавове, све док се није појавио тајни агент Бојан Хрватин, оптужио ме за неку отмицу. Где је мој ДНК ако сам некога извлачио из кога, отимао? Ухапшен сам само на реч Бојана Хрватина, конзумента кокаина, који је лежао за убиство. Сад ће он да каже да сам будала, као што је рекао и у исказу. Мене коментарише убица. Сад сам се изнервирао – рекао је оптужени.

Додао је да је жели никакве наногице.

– Нећу никакве наногице, када будете хтели да ми укинете притвор. Пустите ове младе момке, мени наногица ништа не значи, треба да радим. Нећу ништа више да кажем, ја сам радио за плату, никакво кривично дело нисам направио. Тек када чујем сведоке сараднике, говорићу, не знам шта је доказ против мене, да ли то што сведоци сарадници понављају, тако је мајке ми – завршио је са излагањем.

9.55 – Оптужени износе одбрану

Мијат Симеуновић први је који се данас изјаснио о кривици. Он је у кратком излагању рекао да није крив, да никога није пратио нити био део криминалне групе, жалећи се што је 17 месеци у притвору.

За говорницу је потом изашао Милош Лукић Селак, који је такође негирао наводе тврдећи да је према њему учињена велика неправда и да је из угледне породице.

– Мајка ми је директор предшколске установе, отац угледан грађанин. Нећу да одоговарам на питања – рекао је Селак.

Алекса Дуњић изјавио је да је већ рекао све што је имао, и додао да све негира, али да неће да одговара на питања.

Бивши рукометаш Партизана, оптужени Војислав Ђорђевић такође је кратко рекао да није припадник никакве криминалне групе и да би тек на наредном рочишту изнео одбрану.

– Не осећам се најбоље већ пар дана, имам главобоље. Могу да пратим суђење – рекао је бивши рукометаш.

За говорницу је потом изашао Милош Лукић Селак, који је такође негирао наводе тврдећи да је према њему учињена велика неправда и да је из угледне породице.

– Мајка ми је директор предшколске установе, отац угледан грађанин. Нећу да одоговарам на питања – рекао је Селак.

Алекса Стошић је следећи изашао за говорницу и навео да ће детаљну одбрану да изнесе тек пошто чује шта има да каже сведок сарадник Срђан Лалић.

Владимир Димитријевић изјавио је да није крив.

– Нисам члан никакве криминалне, нити навијачке групе. Накнадно ћу изнети одбрану – био је кратак и овај оптужени који се брани са слободе.

Оптужени Драган Митровић рекао је да није крив ни по једној тачки оптужнице.

– То је све што имам да кажем – навео је.

9.51 – Браниоци ће тражити укидање притвора

Судија је управо саопштила да се окривљени сведоци сарадници данас неће саслушавати, већ само преостали окривљени.

Браниоци су кроз излагање пред почетак суђења, док се говорио о плану данашњег рада, најавили да ће на крају рочишта затражити укидање притвора за окривљене.

9.16 – Адвокати пристижу у суд

У суд пристизу адвокати и оптужени који се бране са слободе, међу првима су дошли адвокати Горан Петронијевић, Драгослав Љубицановић, Иван Гвозденац, Немања Говедарица, затим оптужени Војислав Ђорђевиц, Слађана Секулић…

Устаничка улица, у којој се налази града Специјалног суда, на кратко је била потпуно „очишћена“ од саобраћаја.

У Специјални суд, у ком би данас требало да буде настављено суђење Вељку Беливуку, Марку Миљковићу и осталим припаднцима њиховог клана у пратњи Жандармерије наоружане дугим цевима стигли су оптужени који бораве у Централном затвору.

Беливук и Миљковић су, подсетимо, у понедељак изнели своју одбрану у којој су негирали извршење најтежих кривичних дела. Данас је планирано изјашњавање још осморо окривљених, после чега следи испитивање тројице сведока сарадника, Бојана Хрватина, Николе Спасојевића и Срђана Лалића.

– Очекује се буран дан у судници, уколико сведоци сарадници буду стигли на ред. Беливук и Миљковић, који су постављали питања и другим оптуженима, често се јављали за реч у претходна три дана, сигурно ће искористити прилику да их испитују – објашњава саговорник Курира и додаје да на то имају право.

Сведоци сарадници, који су били припадници клана и одлучили да проговоре о свим злочинима, у обавези су да своје исказе понове у судници. Они до сада нису саслушавани у присуству Беливука и Миљковића и ово ће бити њихово прво суочење од како су склопили нагодбе са тужилаштвом.

Криминални клан Беливука и Миљковића оптужен је за седам убистава, силовање на стадиону Партизана, трговину дрогом и држање оружја.

 

 

 

 

Извор: Курир