Издвајамо Србија

ПРОНАЂЕНА ОПАСНА БАКТЕРИЈА У ЈАЈИМА ШИРОМ ЗЕМЉЕ: Уследило хитно наређење! Велика опасност за грађане!

Фото: Pixabay

Зараза се такође може појавити и у кухињи када сокови од сировог меса и живине дођу у контакт са воћем или поврћем.

Министарство пољопривреде известило је у среду да се због присутности салмонеле повлаче с тржишта свежа конзумна јаја Лукач А класе, а која производи и пакује Лукач д.о.о., Островичка 1, Загреб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мера опозива и повлачења проводи се у складу с Националним програмом контроле салмонеле у јатима конзумних несилица врсте Галлус галлус у Републици Хрватској, а након што је лабораторијским претраживањем потврђена присутност бактерија рода Салмонелла сер. Ентеритидис, наводе у саопштењу.

Салмонела је честа инфективна болест која захвата цревни тракт. Бактерија салмонеле најчешће живе у цревима људи и животиња. Људи се најчешће заразе кроз заражену воду или храну.

Обично људи који су заражени салмонелом развију дијареју, грозницу и стомачне грчеве у пероду од осам до 72 сата од конзумације заражених намирница. Већина здравих људи се опорави за само неколико дана, без неког посебног третмана.

Међутим, у неким случајевима – а нарочито код деце, трудница, старијих особа и људи нарушеног имунитета – дијареја повезана са салмонелом може бити толико дехидрирајућа да је потребна брза лекарска помоћ. Компликације опасне по живот се такође могу појавити уколико се инфекција прошири ван црева. Ризик од заразе салмонелом је већи ако путујете у земље које имају лош санитарни систем.

НАЈЧЕШЋЕ ЗАРАЖЕНА ХРАНА САЛМОНЕЛОМ

Сирово месо, живина и морски плодови – уз помоћ измета, бактерија може доћи на сирово месо и живину током клања. Морски плодови се могу заразити ако су узети из заражене воде.

Сирова јаја – иако се љуска јајета чини као јако добар штит од заразе, неке заражене кокошке могу снијети јаје које је заражено салмонелом пре него се штит уопште формира.

Воће и поврће – неки свежи производи, посебно они увозни, могу да буду недовољно оцеђени још у пољу или опрани водом која је заражена салмонелом.

Зараза се такође може појавити и у кухињи када сокови од сировог меса и живине дођу у контакт са воћем или поврћем.

 

Извор: Индекс/ Н.М.