Издвајамо Србија

МУК У БРАТИСЛАВИ! Вучић сасуо Тачију у лице СВЕ чињенице о Косову! (ФОТО/ВИДЕО)

Форум ГЛОБСЕЦ 2019.

Председник Србије Александар Вучић учествује данас у Братислави на ГЛОБСЕЦ 2019 форуму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је на самом почетку панела посвећеном дијалогу Београда и Приштине уочи самита у Паризу рекао да је свет подељен – пола је признало независност тзв. Косова, а друга половина не, а да приштински лидер Хашим Тачи мисли да оно припада само косовским Албанцима. Вучић је нагласио да је мир потребан, али и да су неке од опција која је Србија била рада да предложи наишле не само на одбијање у међународној заједници већ и у самој Србији.

– Територија Косова према Тачијевом и албанском гледишту припада само Албанцима а према нашем Уставу, целокупна територија Косова припада искључиво Србији и шта ми радимо? Ми радимо само свој посао и спречавамо улазак Косова у Унеско и Интерпол јер га не признајемо као независну државу… И Тачи каже да је то било наше агресивно понашање… Агресивно? Ничим нисмо угрозили житеље на Косову… – рекао је Вучић објаснивши учесницима панела у Братислави какву Србија штету трпи због приштинских такси које су потпуно супротне споразуму ЦЕФТА које су западнобалканске државе потписале још 2006. године.

На питање модератора да ли је и када Србија спремна да се врати преговорима, Вучић је рекао: Одмах… Сутра… једини услов јесте да се укину таксе и онда може да се преговара о чему год желите.

Тачи је као аргумент изнео да „Србија спречава чланство Косова“ у међународним организацијама на шта му је Вучић одговорио да то нема никакве везе са Унеском и Интерполом већ са ЕУ, а те организације нису ни у каквој вези са Европском унијом.

Он је допутовао у главни град Словачке. Вучић је претходно рекао да ће на форуму у словачкој престоници тражити помоћ да Приштина укине таксу на српске производе, као предуслов за наставак дијалога. Председник Србије је најавио сусрет са представником америчке администрације за европске и евроазијске послове Филипом Рикером, али не и са Хашимом Тачијем који ће, према најавама, такође боравити у Братислави.

Вучић се састао са Мартином Ларкин

Вучић се састао данас у Братислави с руководиоцем одељења за Европу и Евроазију и чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин. Вучић и Ларкин су међу учесницима ГЛОБСЕЦ форума у главном граду Словачке.

„Захвални смо на свакој врсти помоћи коју Светски економски форум може да пружи Србији у унапређењу, отварању и позиционирању српске економије у свету, с обзиром на то да је глобални социо-економски развој главни приоритет WЕФ“, пише у поруци на Вучићевом Инстаграм профилу уз фотографију са билатералног састанка.

Вучић ће разговарати и са сенатором и председавајућим Одбора за унутрашњу безбедност Сједињених држава Роном Џонсоном.

Вучић ће на тој међународној конференцији учествовати на два панела.

Најпре ће говорити на панелу о суштини дијалога Београда и Приштине, на којем ће, према најави организатора, учествовати и председник Црне Горе Мило Ђукановић, као и преседник привремених власти у Приштини Хашим Тачи, те и директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст, а модерираће Метњу Карничниг, главни дописник за Европу листа „Политико“.

Скуп ће модерирати Валери Хопкинс, дописница „Фајненшел тајмса“ за југоисточну Европу.

Током боравка у Братислави, Вучић ће имати одвојене билатералне сусрете са в.д. помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипом Рикером, сенатором и председавајућег Одбора за унутрашњу безбедност и владине послове Сената САД Роном Џонсоном, саопштила је Прес служба председника Србије.

Вучић ће имати састанак и са руководиоцем Одељења за Европу и Евроазију и чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкином.

 

Извор: Ало.рс/Тањуг