Издвајамо Регион

РУСКЕ ЗВЕРИ СЛЕЋУ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Лавров најавио ПОСАО ВЕКА, хеликоптери СТИЖУ У БИЈЕЉИНУ

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров најавио је могућност да у заводу „Орао“ код Бијељине ускоро буде формиран центар за ремонт руских војних хеликоптера из целог света!

Отварање овог центра била је једна од централних тема сусрета Сергеја Лаврова са Милорадом Додиком, председавајућим Председништва БиХ. Сам Лавров после састанка није причао на ову тему, али је Додик потврдио да је било речи о могућности да се у Бијељини сервисирају хеликоптери руске производње. Према његовим речима, Бањалука интензивно ради на томе да побољша војнотехничку сарадњу са Москвом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Додик каже да за пројекат за сертификацију војног завода “Орао” из Бијељине за ремонт руских хеликоптера започет раније и да се још преговара о детаљима овог посла.

– Из познатих разлога, Руска Федерација више не даје сертификате институтима у Украјини, где су раније сервисирани руски хеликоптери. Баш због тога, ово је изузетна прилика да ми стекнемо тај сертификат.

Добили смо обећање Лаврова да ће се ићи у том правцу… – рекао је Додик и додао да је са Лавровим, осим о војнотехничкој сарадњи, причао и о наставку сарање Русије и РС и у областима привреде, пољопривреде, туризма и културе.

– Оценили смо да је наша сарадња добра и да кроз моју улогу у Председништву БиХ цела Босна може добити много више од сарадње са Русијом. Москва жели да сарађује са свима у БиХ, а не само са Српском – наглашава Додик.

Коментаришући ове наводе, декан Факултета за безбедност из Бањалуке Предраг Ћеранић каже да Додик успоставља мостове за економску сарадњу са силама у успону, какве су Русија и Кина, али не занемарујући притом земље ЕУ.

– С обзиром на функцију коју Додик обавља, трговински и уопште привредни уговори које он са Русијом договори могу донети добробит свима у БиХ. Једна од тих привредних грана јесте и наменска индустрија. Русија трага за партнерима и свакако да би Српска и цела БиХ могли заменити Украјину у низу послова, међу којима је и ремонт руских хеликоптера… наглашава Ћеранић.

Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, оцењује да би до овог одличног посла реално могло да дође.

– Ремонтни завод „Орао“ био је оспособљен за ремонт авиона типа „галеб“ и „орао“, као и хеликоптера „газела“, и технички гледано вероватно би могао да сервисира руске хеликоптере Ми-8, Ми-17 и Ми-28.

Због осетљивости бошњачке и хрватске стране на Додикове везе са Руском Федерацијом, као и мешање САД и Запада, питање је да ли ће они дати свој пристанак на то. Нема, иначе, сумње да би ово за БиХ био „посао века“… – закључује Паић.

 

Извор: Информер/srbijadanas.com