Србија

Сјајна вест! НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Можете добити и 2.000 евра!

Грађани Србије ускоро ће моћи да рачунају на новац од државе и за уградњу соларних панела

Бесповратна средстава, која износе максимално 50 одсто вредности инвестиције, дају се за соларне панеле капацитета до шест киловата. Процена је да грађани на поклон могу да добију и до 2.000 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, након што је започет пројекат замене столарије у српским домаћинствима, за шта једну половину средстава издвајају грађани, а другу половину држава и јединице локалне самоуправе, слично ће се поступити и када су у питању соларни панели.

– Министарство рударства и енергетике тренутно спроводи два јавна позива за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, које су предложили градови и општине. Први се односи на мере енергетске санације на омотачу објекта и грејању објекта, а други на уградњу соларних панела за производњу електричне енергије на породичним кућама – наводе у Министарству рударства и енергетике.

За сада је расписан позив за општине и градове, они сада расписују позиве за фирме које ће радити уградњу панела, а када то буде готово, грађани ће моћи да почну да се пријављују за ову врсту помоћи. Суфинансираће се набавка и уградња соларних панела, пратећих носача панела, неопходне инсталације за производњу електричне енергије, израда неопходне техничке документације и извештаја извођача радова о уградњи соларних панела.

Подсетимо, како је недавно поручила министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, обично се уграђују соларни панели од пет киловата, који производе 430 киловат-часова. Навела је и да такав панел кошта између 3.500 и 4.000 евра, а у просеку траје 25 година.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Информер