Србија

НОВЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА ПОЧЕТКОМ АВГУСТА!

Скупштина Србије недавно је усвојила измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара којима се цена путарине у Србији повећава за 12 одсто. Директор ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак очекује да ће нови ценовник ступити на снагу у првим данима августа.

Он очекује да ће влада у четвртак усвојити повећање цене путарине што би затим, у петак, требало да буде објављено у Службеном гласнику. Осам дана од тог тренутка закон ступа на снагу, што је 2. или 3. август, рекао је Дробњак.

“Путеви Србије” су Министарству предложили повећање путарине од 15 одсто, али је на Влади усвојено 12. Дробњак истиче да је поскупљење путарина предложено, јер финансијски то предузеће “не стоји како треба”, а потребна су средства за одржавање путева.

“Путарина код нас је најјефтинија на Балкану, и у поређењу са путаринама у Словенији, Хрватској, Мађарској, Бугарској, Румунији”, рекао је Дробњак.

На констатацију да у Словенији треба да се плати 15 евра како би се целу недељу користио аутопут, колико кошта и пут од Београда до Ниша и назад, Дробњак одговара да је систем у Србији праведнији.

“Код њих је 15 евра и када пређете 240 километара и када пређете осам километара. За учеснике у саобраћају најкоректније је да плате онолико километара колико пређу. Нико неће да купи вињету која траје седам дана, као да нема друга посла него да се вози по аутопутевима”, рекао је Дробњак.

За оне који сваки дан возе аутопутем, то су велики издаци. Дробњак каже да су то “пословни људи”.

“Путују пословни људи, мало је оних који нису пословни људи, а иду аутопутем. Они иду аутопутем када иду на море. Са тим повећањем то је 900 динара, што је 7,5 евра што је мала цена. Рецимо, од Загреба до наше границе је 280 километара и та цена је лети 19 евра, а код нас за 240 километара само 7,5 евра”, правда Дробњак цену путарине.

Због радова на путевима протеклог викенда створиле су се колоне на три деонице. Дробњак објашњава да је сезона радова од априла до новембра, али и да ће до петка бити завршени. Нови радови почеће после 20. августа, због гужви.

Било је и гужви око наплатних рампи Наис и Дољевац. “За годину дана те рампе ће бити склоњене и неће бити ни рампи ни проблема. Када се крене од Београда, заустављаће се само у Прешеву и Димитровграду, где су челне рампе”, навео је Дробњак.

Извор: Блиц

loading...
Loading...