Србија

ОПАСНО ЈЕ БИТИ НАПОЉУ! АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ за грађане Србије: Не напуштајте своје домове!

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је за црвено упозорење у целој Србији на опасност од ултраљубичастог зрачења, а лекари саветују да из куће не треба излазити без шешира и нанете заштитне креме, као и да треба избегавати боравак на отвореном у најтоплијем делу дана од 11 до 17 сати.

У већем делу Србије прогнозиране вредности УВ зрачења су у категорији веома опасне појаве, док су на територији Београда, севернобанатског, јужнобачког, сремског, колубарског, подунавског и браничевског округа у категорији опасне појаве.

Дерматолог др Невенка Докмановић каже да висок ниво УВ зрачења значи да кожа може лакше да изгори и да то не мора да буде само на плажи, већ и током шетње по граду, приликом одласка на посао, спортских активности на отвореном.

– Када је висок ниво УВ зрачења важно је више водити рачуна о заштити коже. У таквим приликама препоручује се ношење шесира, качкета, наношење заштитних крема, а у периоду када је најаче сунце од 11 до 17 сати избегавати боравак напољу – нагласила је Докмановић за Тањуг.

Она је истакла да је заштита неопходна и када је облачно и није јако сунце, јер се може десити да температура није висока, али да је индекс УВ зрачења висок.

Кожа све памти, те се тако може десити да промене попут кератоза, хиперпигментација или најтежих облика карцинома као што је меланом, настану за десет или двадесет година.

– Често ми долазе пацијенткиње са променама на кожи у смислу кератоза, хиперпигментација, разних пега на лицу и кажу да воде рачуна, да се не излажу сунцу, али да су им се појавиле флеке. То је последица небриге о кожи можда чак у раном детињству – појаснила је она.

Саговорница појашњава да УВ-А и УВ-Б зраци продиру само на површину коже, док инфрацрвени ИР-А зраци продиру кроз целу кожу.

– Зато треба водити рачуна када бирамо заштитне креме, јер треба бирати оне које осим УВ-А и УВ-Б штите и од инфрацрвених ИР-А зрака – појаснила је она.

– Заштита коже од сунца је улагање у здравље, јер је много скупље лечење промена на кожи које може ићи до страшних оболења као што је малигни меланом – закључила је Докмановић

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс

loading...
Loading...