Србија

СМРТОНОСНИ ТОПЛОТНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! РХМЗ издао ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ грађанима: Никако ОВО не радите, прави УЖАС тек стиже!

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) поново је упозорио да се данас очекује веома топло време, с највишим температурама од 35 до 39 степени.

Сутра се очекује претежно сунчано уз пад температуре за три до седам степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На снази је црвени, односно најјачи метеоаларм у Поморављу, источној и југоситчно Србији и на Косову. У осталим деловима Србије на снази је наранџасти метероларам, али уз аларм због екстремно високих темепература, упозорава се и на грмљавину, односно невреме.

„Време је врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби“, стоји у опису за црвени метеоаларм.

Понегде, уз локални развој облачности, краткотрајни пљускови с грмљавином.

Ветар слаб и умерен, северозападни. Најнижа температура од 15 до 23, највиша од 28 на северу до 35 степени на југоистоку земље. У Београду претежно сунчано и мало свежије. Ујутро и после подне, краткотрајни пљусак с грмљавином.

Ветар слаб и умерен, северозападни. Најниза температура 22, највиса 30 степени.

У четвртак променљиво облачно и још мало свежије, местимично пљускови и грмљавина. Од петка до недеље претезно сунчано и мало топлије уз ретку појаву послеподневних пљускова и грмљавине.

Од понедељка променљиво и свежије с пљусковима и грмљавином.

Овог лета очекује нас изузетно топло време, али температуре неће бити изразито више у односу на последњих седам деценија.

– У јулу и августу очекује се неколико топлотних таласа што подразумева прелазак температуре од 35 степени – каже метеоролог Ђорђе Ђурић

Што се тиче падавина, биће их просечно за то доба године.

Упркос тропским и несносим врућина, дневне активности захтевају да прођу неометано. Самим тим, веома је битно да се придржавамо неких основих правила као што су узимање доста течности, под тим се мисли на воду или лимунаду, пожељно је избегавање напитака које садрже кофеин или алкохол, јер доводе до дехидрације.

Савет лекара је боравак у климатизованим просторијама са оптималном температуром између 24-26 степени, никако се не препоручује испод 20 степени, као што то многи раде.

Ношење памучне, ланене или одеће од природних материјала која није строго припијено, како би тело могло да се расхлађује.

 

Извор: Блиц.рс/ Тањуг/ Ало.рс