Свет

СВЕТ У ШОКУ – АМЕРИКАНЦИ ЗАПАЊЕНИ: Турска примила руске системе С-400 и окреће их против Сједињених Држава – ЕВО ЗАШТО

У Турску су стигли први делови руских система С-400. Руско министарство одбране објавило је видео снимак доласка на Фејсбуку. На видео снимку турског Министарства одбране види се да роба истоварена из шест возила припада сету С-400.

Kомплет С-400 састоји се од два радара, командног места, осам лансирних возила са по четири ракете и разних утоваривача и других помоћних возила. Турска је наручила два комплетна сета за које ће платити око 2,5 милијарде долара.

САД прети економским санкцијама против Турске због наручивања и преузимања система. Такође ће избацити Турску из програма Ф-35. Турска је била један од главних партнера програма Ф-35. Требало је да прими 100 авиона и да производи делове система. Турска неће примити наручене авионе, а те делови ће сада производити америчке компаније.

Систем С-400 који Турска добија је извозна верзија. У почетку ће користити ракете 48Н6Е које имају домет од 250 километара. Системи које Русија користи укључују ракете 40Н6Е са дометом од 400 километара.

Потребно је неколико месеци док први систем у Турској не буде потпун и оперативан. До сада је обучено само 20 турских војника. Још 80 војника ће стићи у Русију крајем јула како би прошли обуку.

НАТО није одушевљен због турских аквизиција:

Један званичник НАТО- а је у петак на ЦНН-у изјавио: “На савезницима је да одлуче коју војну опрему ће да купе. Међутим, забринути смо због могућих последица турске одлуке да добије систем С-400″.

Званичник је додао “компатибилност наших оружаних снага је од суштинског значаја за НАТО и за спровођење наших операција и мисија”.

Системи С-400 у Турској не би требало да буду повезани са НАТО-ом. Претпоставља се да ће почетно подручје за распоређивање система бити око Анкаре, како би се Ердоган заштитио од потенцијалних америчких или израелских напада.

Други комплет С-400 вероватно ће бити стациониран на јужној обали Турске, одакле може да покрије Kипар и заштити турске, нафтне интересе у источном Медитерану.

Турска је недавно почела да буши око Kипра. Северни Kипар је окупиран од стране Турске од 1974. године. Али њихове тврдње о истраживачким правима протежу се чак и на југ острва и недавно су почели и тамо да буше.

Европска унија, која не признаје турску окупацију северног Kипра, сигнализирала је да ће санкционисати Турску због тога.

Однос Турске са САД-ом, НАТО-ом и ЕУ вероватно ће се погоршати. Спора, али стабилна руска стратегија, да придобије Турску на својој страни, напредује веома добро.

Отказаном куповином Ф-35, Турска ће морати да тражи од Русије набавку модерних, борбених авиона. Налог ће зависити од удела у производњи који је Русија спремна да преда Турској.

Турска привреда није у најбољем стању. Њене агресије у Сирији и Либији показале су се скупим. Председник Ердоган је недавно отпустио шефа турске, централне банке који није био вољан да снизи каматну стопу.

Ердоган сматра да високе каматне стопе узрокују високу инфлацију, док 99 одсто свих економиста сматра да су веће каматне стопе најбољи начин за борбу против инфлације.

Многа турска предузећа и приватна домаћинства узела су кредите деноминоване у еврима или америчким доларима. Ако централна банка снизи каматну стопу, турска лира ће потонути и отплата дугова ће постати скупља. Нове санкције САД и ЕУ ће погоршати ове проблеме.

Ердоган би ускоро могао да има систем ваздушне одбране који би могао да заштити турски капитал. Али тај потез ће коштати земљу и Ердогана у многим другим областима.

Русија је земља којој иду на руку турски проблеми. Неко се нада да ће искористити полуге које добија над Турском како би уклонио турску инвазију из Сирије, завршава анализу моонофалабама.

 

Извор:  Webtribune.rs