Србија

ДОКТОРКА СМРТ: Она је Харадинајева блиска сарадница још од времена ОВК и сада је добила позив за Хаг.

Фото: јутјуб

Тиме Кадријај, блиска сарадница Рамуша Харадинаја и посланица у косовској влади, друга је жена позвана у Суд у Хагу због сумње да је као припадница озлоглашеног ОВК учествовала у ратним злочинима на Косову.

Како преносе приштински медији, Тиме Кадријај потврдила је да су је контактирали из Хага како би јој уручили позив за суд пред којим треба да се појави у септембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она није желела да да одговор на то да ли ће поднети оставку на своје посланичко место, као што је то учинио председник њене странке Рамуш Харадинај, који је по позван у Хаг због оптужби да је чинио злочине у име Ослободилачке војске Косова (ОВК), чији је био један од команданата током сукоба на Косову и Метохији током деведесетих година прошлог века.

Баш због пријатељства са Харадинајем, политичка каријера Тиме Кадријај процветала је после сукоба на Косову. Да су њих двоје пријатељи још из ране младости, доказују бројне њихове заједничке фотографије до којих је дошао „Блиц“. Као припадници озлоглашене ОВК, Харадинај и Кадријај учествовали су у језивом прогону Срба са територије Косова. Кадријај је у то време била задужена за територију Метохије где је радила као лекар.

Због њене струке, поједини медији пренели су да је Кадријајева осумњичена да је радила у „жутој кући“, где су на најмонструознији начин чланови ОВК вадили органе отетим људима са Косова и Метохије. У везу са тим се нарочито доводи због чињенице да је Тиме Кадријај по струци лекар, гинеколог, а на њеним фотографијама може се видети и како позира у униформи ОВК поред рањеника. Њен допринос у монструозним злочинима очигледно нису занемарили Харадинај и његови сарадници, те су је добро наградили, а њена каријера доживела је вртоглави успон након сукоба на Косову.

Наиме, она је након 1999. године постала директор КЦПМ Дечане, да би убрзо потом, како је Харадинај политички растао, она постала заменица главног инспектора при Министарству здравља, а онда и потпредседница Комисије за здравство, рад и социјално старање.

У последњих 20 година она је била и члан комисије за пољопривреду, а онда је отишла и корак даље. Подршка коју је пружила свом пријатељу из рата, злочинцу Харадинају и његовој Алијанси за Будућност Косова чији је члан, довела ју је до Комисије за европске интеграције и Комисије за стабилизацију и придруживање.

Међутим, награђивање њене лојалности није се на томе зауставило. Позив из Суда у Хагу дочекала је као прва заменица председника Комисије за спољне послове, дијаспоре и стратешких инвестиција, али и као чланица Комисија за здравство, рад и социјално старање

Хоће ли на тој позицији остати и до одласка на саслушање у Хаг биће познато у наредном периоду, као и то за које је све злочине осумњичена.

Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову, од нове­мбра прошле године па до данас испитало је више стотина особа. Кадријај је иначе друга жена после Раимонде Реци која је јавно саопштила да је позвана на испитивање од стране канцеларије специјалног тужиоца. Прошлог месеца Суд у Хагу позвао је на саслушање високо рангиране припаднике ОВК, међу којима су Рамуш Харадинај, Јакуп Краснићи, Шукри Буја, Сокољ Башота и Бисљим Зурапи.

Извор: Блиц