Свет

ДРАМА НА СРЕДОЗЕМЉУ! Људи скачу са брода у море и пливају ка Италији, прети УЖАСНА КАТАСТРОФА: Данима упозоравамо, очај има границе!

Неколико миграната, који се више од две недеље налазе на спасилачком броду, скочило је данас у море у жељи да се домогну Италије.

„Данима смо упозоравали, очај има своје границе“, изјавио је оснивач шпанске хуманитарне групе „Open arms“ Оскар Кампс, који је објавио видео снимак на ком се види како четворо миграната са жутим појасевима за спасавање пливају ка Лампедузи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чланови посаде брода су скочили за њима и вратили их на брод, пренео је АП.

„Опен армс“ је вечерас затражио хитну дозволу да пристане у луку како би мигранти, после 17 дана, могли напокон да се искрцају.

Како наводе, физичко и психичко стање миграната је угрожено.

„Ако се деси најгоре, Европа и Салвини ће бити одговорни“, објавила је та хуманитарна група на Твиреру.

Претходно су саопштили да не могу да прихвате понуду Шпаније и пристане у шпанској луци Алхесирас због, како су образложили, ванредне ситуације на броду.

„Незамисливо је пловимо шест дана, толико би нам требало да стигнемо до Алхесираса“, истакла је портпаролка брода „Опен армс“.

Шпанија је понудила Алхесирас као луку за искрцавање више од стотину миграната из хуманитарног спасилачког брода који је провео више од две недеље на мору чекајући сигурну луку која ће му бити на располагању.

Мигранте, чију већину чине Африканци, покупио је брод „Open arms“ крај обале Либије и они чекају да се искрцају на јужном италијанском острву Лампедуза.

Међутим, италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини наредио је својим званичницима да им не дозволе да се искрцају, иако је јуче дозволио да 27 малолетних лица напусти брод.

н је додао да је на то пристао само на инсистирање италијанског премијера Ђузепеа Контија.

Шпански премијер у техничком мандату Педро Санчес написао је на свом Твитер налогу да Шпанија увек делује у хуманитарним ситуацијама

Он је написао да је неопходно да се успостави уређено европско решење везано за мигранте у складу са вредностима напрертка и хуманизма ЕУ.

Француска, Немачка, Румунија, Португалија, Шпанија и Луксембург раније ове седмице саопштили су да ће помоћи у прихвату миграната.

 

Извор: Тањуг