Србија

МОЖЕТЕ ДА ОСТАНЕТЕ БЕЗ РАДНОГ СТАЖА КОЈИ ИМАТЕ! Ево о чему се ради, једну ствар МОРАТЕ РЕДОВНО ДА ПЛАЋАТЕ

Фонд ће свим самосталцима утврдити престанак осигурања са последњим даном до ког су уплаћени доприноси

Они који сами себи уплаћују доприносе за пензијско и инвалидско осигурање остаће без уписаног стажа ако шест месеци од доспелости решења не уплате доприносе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако гласи члан 15 Закона о ПИО, што до недавне измене овог закона није био случај. Међутим, према новим изменама закона, више није могуће накнадно уплатити доприносе.

Уколико је прошло пола године од последње уплате онај ко себи уплаћује стаж не може да настави с уплаћивањем, пише „Политика“.

Фонд ће свим самосталцима утврдити престанак осигурања са последњим даном до ког су уплаћени доприноси. Како се не би догодило да самосталци буду изненађени, из фонда шаљу решења свима који нису у датом року измирили обавезе, да би их обавестили како је дошло до престанка осигурања.

Решење за осигураника значи престанак обавезе уплате доприноса, као и обрачуне камата за доспеле, а неплаћене доприносе. Практично, ова решења осигуранике ослобађају дуга.

У Фонду ПИО поручују да уколико неко себи није благовремено уплаћивао доприносе и зна да је од последњег плаћања протекло више од пола године, не треба да уплаћује новац јер та уплата неће бити прихваћена.

Иначе, доприноси онима који их сами уплаћују први пут на наплату доспевају по доношењу решења и његовом извршењу и то у року од 15 дана. Касније доприноси на наплату стижу 15. у месецу за претходни месец.

 

Извор: Еспресо.рс/ Политика