Србија

ПОТВРЂЕНА ВЕСТ! Американци одлучили: ДОЋИ ЋЕ ДО ПОДЕЛЕ КОСОВА!

Вест је потврђена из поузданих дипломатских кругова.

Сарадник Џозефа Бајдена потврдио. Други план за Косово не постоји
Чека се реакција албанске стране

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако идеја о разграничењу Србије и Косова не успе, не знам шта би био план Б, поручио је Мајкл Карпентер, бивши саветник америчког председничког кандидата и бившег потпредседника САД Џозефа Бајдена. То је практично прва изјава неког из круга Трампових противника у којој заговара идеју о подели Косова.

Извори из дипломатских кругова овакву поруку једног од дугогодишњих Бајденових блиских сарадника (тренутно је на челу Бајденовог „Пен Бајден центра“) оцењују као изненађујућу, али и охрабрујућу за Србију.

– Очигледно је да је и антитрампистима дозлогрдило оно што Приштина ради. Ту пре свега мислим на сва могућа условљавања у вези са дијалогом са Београдом и одбијањем да укину таксе на робу из централне Србије. Ово је свакако порука упозорења Албанцима да пазе шта раде и да не буду тако сигурни да ће моћи да наставе са таквим понашањем чак и ако Трамп изгуби изборе следеће године – објашњава један од западних дипломата са огромним искуством у Београду, чије су се процене готово увек показивале као тачне.

Он нема никакву дилему да Карпентерове поруке нису нимало случајно пласиране баш у овом тренутку. Претходних дана, како наводи, оглашавали су се Дејмон Вилсон из Атлантског савета, бивши високи званичник Стејт департмента Данијел Фрид и Едвард Џозеф, професор са познатог Универзитета Ентони Хопкинс, сви до једног експоненти такозване дубоке државе. Њихове стрелице биле су упућене ка Београду, а ово је сада очигледно покушај да се успостави нека врста равнотеже у притисцима.

Мислим да би Србија, ако би хтела да превазиђе ту баријеру и призна независност Косова, морала да добије нешто веома конкретно заузврат, нешто што ће грађани осетити као вредно. Али мислим да тако нешто још није на столу – навео је још Карпентер у интервјуу за Глас Америке.

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић каже да Американци, ма којој политичкој опцији да припадају, коначно увиђају да једино компромис може да стабилизује регион и понуди дугорочно решење:

Истина је да Бајден није окренут српским интересима. Међутим, ове изјаве могу имати велики политички значај пошто је и председник Вучић више пута потенцирао идеју о разграничењу. То значи да и Американци увиђају да другог прихватљивог решења за Србију нема, јер свака друга идеја води или потпуној окупацији или неким будућим сукобима.

Извор: Ало