loading...
Здравље

АКО ПИЈЕТЕ ГАЗИРАНА ПИЋА, МОЖЕТЕ УМРЕТИ ПРЕРАНО: Научници издали шокантно упозорење! Уколико га конзумирате свакодневно…

Испијање само једног заслађеног напитка дневно повећава ризик од смрти услед срчаних болести или чак рака.

Сви већ знају да газирана пића нису здрава, али да ли сте знали шта само једна лименка овог популарног напитка може да уради вашем телу?

Испијање само једног заслађеног напитка дневно повећава ризик од смрти услед срчаних болести или чак рака, сугерише истраживање спроведено на Харварду. Та студија открила је да само једна до две лименке газираног пића, сока или енергетског напитка на дан повећава шансе за умирање од срца и до 31 одсто.

Такође, иста количина повећава ризик од преране смрти независно од узрока (укључујући рак) за више од петине. Замена заслађеног напитка дијеталним умањује ризик, закључили су научлици. Ипак, ризик се поновно повећава ако пијете више од четири лименке дијеталнног напитка дневно, преноси Нет.хр.

“Наши резултати доказују да газиране и заслађене напитке треба заменити другим пићима, по могућности водом, како бисте побољшали здравље и продужили себи живот”, изјавио је вођа истраживања Васанти Малик за Дејли Мејл.

Како би утврдили колико газирана пића утичу на ризик од смрти, истраживачи су анализирали 80.647 жена и 37.716 мушкараца. Све учеснике су испитивали о здрављу и животним навикама сваке две године. Резултати су показали како они који пију две или више лименки дневно имају 31 одсто веће изгледе за срчане болести у поређењу с онима који газирано пију мање од једном месечно.

Важно је истаћи и то да свака додатна лименка на дан повећава ризик за још десет одсто. Поред срчаних болести, газирани напици повећавају ризик од преране смрти од било којег узрока за 21 одсто. Премда мала, постоји и повезаност између испијања заслађених напитака и канцерогених обољења.

Чак и пре овога истраживања постојао је снажан доказ о томе да зашећерена и газирана пића повећавају ризик од дијабетеса типа два, што је само по себи фактор ризика од преране смрти.

 

Извор: Net.hr

loading...