Србија

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОТВРДИЛА: Вучић је кључни лидер у региону! Срби на ногама због ових речи

ЉУБЉАНА – Србија је захваљујући председнику Александру Вучићу постала епицентар дешавања у региону и кључна за мир и стабилност, а он кључни политички лидер, што је на својеврстан начин потврдила немачка канцеларка Ангела Меркел, која се једино са њим састала на маргинама ГС УН у Њујорку прошле седмице, оцена је аналитичара ИФИМЕС-а.

Овај Међународни институт за блискоисточне и балканске студије из Љубљане, у најновијој анализи поводом предстојећих превремених избора на Косову, 6. октобра, констатује да на тој територији већ дуже време траје комплексна ситуација која је довела до тога да се косовски политичари међусобно обрачунавају, а ЕУ је, како наводе, изгубила контролу над процесом дијалога Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На другој страни, истичу, председник Вучић, који предводи најутицајнију владајућу СНС, потврђује своју позицију – кључног политичког лидера у региону.

„Ту позицију му је на својеврстан начин признала и потврдила немачка канцеларка Ангела Меркел (ЦДУ), која је тражила сусрета са Вучићем на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку“, наводе аналитичари љубљанског института и истичу да се Меркел није састала ни са једним другим челником из региона.

Указују да су управо Меркел и Вучић најзаслужнији за покретање Берлинског процеса у августу 2014. године, који се показао као до сада најважнија иницијатива за јачање регионалне сарадње земаља Западног Балкана и њихове европске интеграције.

То ће, истичу, допринети убрзању позитивних процеса, економском опоравку и сарадњи у региону.

„Док се Косово налази у својеврсној (само)изолацији“, ИФИМЕС указује на предстојећу живу политичку активност Вучића, који ће бити домаћин трилатералног сусрета са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и члановима Председништва БиХ, 7. и 8. октобра у Београду, када ће бити положен камен темељац за почетак изградње највећег инфраструктурног пројекта у региону, градња аутопута Београд – Сарајево.

Дан након тога, додају, Вучић ће у Новом Саду угостити премијере Албаније и Северне Македоније, Едија Раму (ПС) и Зорана Заева (СДСМ).

На свим тим сусретима, наводи се, неће бити представника Косова.

„Србија је захваљујући председнику Вучићу, ипак, постала епицентар дешавања у региону и кључна за мир и стабилност. Заједнички економски развој и успостављање малог Шенгена су приоритети у регионалној сарадњи“, наводи ИФИМЕС, уз констатацију да појединачно мале земље не могу да привуку глобалне инвеститоре и теже могу да осигурају одржив економски раст и развој.

Због тога би, додају, за одстрањивање унутрашњих граничних баријера, царина, било добро за земље Западног Балкана да имају усаглашену инфраструктурну политику и да заједнички раде на економској обнови региона.

Корак у том смеру је, кажу, било недавно отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево/Табановце између Србије и Северне Македоније.

 

Извор: Тањуг