Регион Свет Србија

МОГЕРИНИЈЕВА БАЦИЛА КЛЕТВУ НА ОДЛАСКУ: Ако не примимо Србију у ЕУ брзо и страшно ћемо ЗАЖАЛИТИ због ТОГА!

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини позвала је ЕУ да задржи снажно пристуство на Западном Балкану у циљу остваривања јасног интереса, а то је увођење целог Балкана у ЕУ.

– Убеђена сам да ћемо, ако то не урадимо, зажалити већ за неколико година – поручила је Могерини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Федерика Могерини је у свом обраћању на годишњој конференцији ЕУ амбасадора у Бриселу оценила да је улазак Западног Балкана у ЕУ питање поновног уједињења целог европског континената и да је оно потребно како Балкану, тако и ЕУ.

-Имамо јасан интерес да уведемо цео Балкан у ЕУ. Сви знамо да је то дугачак, компликован, увек интересантан и живахан процес који ће захтевати доста времена, решавање проблема и много политичке преданости са свих страна и одлучности – навела је Могерини.

Навела је пример решавања питања имена Северне Македоније, оценивши да је то постигнуто уз залагање Атине и Скопља и уз константну подршку и охрабрење ЕУ.

Исто важи за цео Балкан. Биће нам потребни храбрости, лидерство и упорност, као и да тамо задржимо снажно константно присуство, што значи сваког појединачног дана – нагласила Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије сматра да ће таквим ангажманом Уније на Балкану коначно бити остварене и све могућности које континет има.

– На првом месту то је помирење. Ово је једино место где се проширење враћа на почетне вредности изгдрадње ЕУ, а то је стварање мира тамо где је био рат – навела је Могерини.

Земље које су међусобно ратовале само пре 20 година уз помоћ ЕУ песпективе, односно живота „под истим кровом“, могу, каже Могерини, да дођу до правог помирења и мира.

– Ту је и питање економског развоја, трговине, социјалног развоја, безбедности. Од тога ће добро имати не само Балкан већ сви ми. Нама је то потребно. Европској унији је то потребно – нагласила је Федерика Могерини.

Одлазећа шефица ЕУ дипломатије је обраћајући се ЕУ амбасадорима поручила да је време да се се уз ”мудрост и упорност начини следећи корак ка уједињењу европске породице”.

– Убеђена сам ако то не урадимо зажалићемо за неколико година – закључила је Могерини.

Федерика Могерини је током свог говора навела и да ЕУ оставља у „добрим рукама“. Жозеф Борел, који је именован за новог шефа дипломатије ЕУ, одличан министар и нада се да ће бити и одличан Високи представник ЕУ.

 

Извор: Тањуг