Србија

АКО КИНА И РУСИЈА НЕ ПРИЗНАЈУ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА, ОНИ НИКАД НЕЋЕ БИТИ ДРЖАВА: Албанци ће полудети због ове изјаве

Фото: Јутјуб
loading...

Именовани шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел каже да дијалог Београда и Приштине предуго траје, да се тренутно стање не може наставити и да се мора постићи споразум, на чему ће се он снажно ангажовати, а прво ће посетити Приштину, јер, каже, Србију већ добро познаје.

– Једна ствар је јасна: Косово и Србија морају да постигну споразум. То је важно. Урадићу све што могу како бих испунио овај приоритет, изјавио је Борел.

Жозеп Борел је перд Спољнополитичким одбором Европског парламента поручио да дијалог Београда и Приштине мора бити настављен.

– Косово мора да повуче таксе, а Србија да се ангазује потпуно у дубоком и искреном дијалогу, оценио је Борел.

На питање да ли ће кредибилитет и интегритет његове политике у дијалогу Београда и Приштине бити доведен у питање због позиције Шпаније која не признаје независнот Косова, Борел каже да иако се земље чланице разликују по питању признања, оне су уједињене у свом ангажману на решавању проблема.

– Ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, Косово неће бити држава. Зато морамо да радимо како би се разговори наставили, поручио је Борел.

Досадашњи шеф дипломатије Шпаније је додао да добро познаје Србију, а да на Косову никада није био из “очигледних разлога”.

– Зато ће моја прва посета бити Приштини, најавио је Борел.

Он је закључио да ЕУ не може бити “геостратешка сила” уколико прво не реши проблем у њеном напосредном окружењу.

 

Извор: Курир.рс/ Тањуг

Loading...
loading...
loading...