Србија

Ово је нова одлука: Од 2021. године се укида коришћење …

Озваничена забрана коришћења пластичних кеса у трговинама у Новом Саду. Пропис се односи на све трговине, али и на пијачну продају. Предвиђене озбиљне казне за прекршај

СКУПШТИНА града усвојила је одлуку којом се на територији Новог Сада од 1. јануара 2021. године забрањује коришћење пластичних кеса за испоруку робе на месту њене продаје, осим оних које су биоразградиве, односно произведене у складу са одговарајућим правилником.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је прецизирано у одлуци градског парламента, тај пропис се односи на сва малопродајна и велепродајна места, као и пијачна места регистрована за продају робе и услуга.

– Нови Сад ће бити први град у Србији који ће кренути тако офанзивно и радикално у овој области. Желимо да будемо што ефикаснији у заштити животне средине – поручио је градоначелник Милош Вучевић, позивајући произвођаче пластичних кеса да постепено прелазе на биоразградиве материјале, будући да за ту преоријентацију има довољно времена.

Град је спреман да помогне привреди у припреми за спровођење одлуке, која је од веома великог еколошког значаја.

У том погледу, како је рекао Вучевић новинарима, приводе се крају припреме за изградњу регионалне депоније смећа, што је неопходан услов за санацију актуелног градског сметлишта, које се налази непосредно уз ауто-пут и пуни се деценијама.

– Расписан је тендер за израду студије изводљивости за регионалну депонију и очекујемо да убрзо, после неопходне процедуре, почне изградња – истакао је градоначелник.

Контролу, односно инспекцијски надзор над применом одлуке о забрани коришћења пластичних кеса, обављаће Градска управа за инспекцијске послове.

КАЗНЕ ДО 150.000

ЗА кршење одлуке о забрани употребе пластичних кеса прописане су новчане казне. Тако ће за прекршај правно лице платити 150.000 динара, а казна за одговорну особу износи 25.000. За предузетнике је предвиђен казнени износ од 75.000 динара.

Извор: Вечерње Новости