loading...
Регион Србија

Србија, Македонија и Албанија имају заједнички циљ !

У Новом Саду јутрос је одржан трилатерални састанак Србије, Албаније и Северне Македоније.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са премијерима Северне Македоније и Албаније, да се данас разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. “границе наших земаља прелазе само уз личну карту”.

– Документ који ћете видети заснован је на слободи протока капитала, робе, услуга и људи, јер људи у нашим земљама заслужују бољи живот и мању незапосленост – рекао је Вучић новинарима, на заједничкој прес конференцији и истакао да је реч о кључним слободама, односно вредностима, које су међународно прихваћене, а промовише их ЕУ.

Истовремено је истакао да ће овај договор осим грађанима бољитак донети и економијама, односно привредама ових земаља.

На наредном састанку, који ће се одржати већ 10. новембра у Охриду, три земље изаћи ће са најконкретнијим мерама, најава је председник Србије.

Вучић је, након састанка са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијом Рамом и Зораном Заевом о укањању баријера за привредну сарадњу, истакао да је договорено да се после напорног рада у ова два дана учесници обрате кратко, не зато што немају шта да кажу, већ да би остала забележена суштина.

– Многи ће наш састанак у Новом Саду, граду познатом по духу толеранције, назвати револуционарним. Ово је био састанак од изузетног значаја за три земље, а за Србију несумњиво – казао је он.

Оно што је договорено је од велике користи које ће да имају наши грађани у све три земље, јер су уверени да грађани заслужују бољу бољу будућност, виши животни стандард, неупоредуиву нижу стопу неазпослености.

Реформама су земље, како је додао, дошле до извесног стадијумама, а сада на нови начин, кроз успешније регулисање односа заједнички ће деловати ка подизању привреде.

– Циљ је да до краја 2021. направимо услове да уз личну карту пређете све наше границе – поручио је Вучић подсетивши да са Албанијом немамо још могућност путовања уз личну карту.

Изразио је уверење да ће на следећим састанцима бити договорена та могућност.

– Верујемо да можемо да скратимо чекање камиона на нашим границама, јер по анализи Светске банке 26 милиона сати наши камиону губе на граници. То би била велика уштеда, и имали би већи новац за веће плате – објаснио је он.

Рекао је да ће се баријере склањати кроз фромирање кластера којим би омогућии лакши прелаз, и олакшали промет роба и људи.

– Са капиталом неће ићи тако једноставно, али сигуран сам да у годинама које долазе можемо и то да променимио. Од педсудног значаја је ово што смо урадили и на конкретан начин се боримо за интересе наших земаља – рекао је он.

Казао је да се неће морати чекати годину дана на следећи састанак, јер је он договорен да се одржи већ 10. новембра у Охриду, када је планирано да ће три земље изаћи са најонкретнијим мерама.

Вучић је поручио да је жеља да се спусти ниво незапослености за Западном Балкану, која је сада 19,1 одсто.

– Отворени смо за партене из западнобалканске шесторке, али ово смо иницирали и хоћемо да поставимо правила, а шви су добродошли – рекао је Вучић.

Истакао је да су три земље на ЕУ путу и у име Србије изразио очекивање и наду да ће Унија оворити преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

– То је наша нада, очекивање и жеља, али и наша молба и захтев ЕУ, јер су грађани две земље то заслужили – рекао је Вучић и додао да ако овог пута и не буде отварања преговора, то није кривица грађана Северне Македоније и Албаније, већ ЕУ има своје унутрашње разлоге због којих одлука може да буде и другачија.

За нас у региону, подвукао је, најважније је да се бавимо суштинским питањима.

– Ово што радимо и што ћемо да радимо је од апсолутно есенцијалног значајан за наш економски и сваки други напредак – подвукао је председник Србије.

Он се захвалио Рами и Заеву што су провели дан и по у Србији и изразио уверење да ће међусобна сарадња бити све ближа и боља, на добробит грађанима.

– Можете ли да замислите да имамо једно тржиште рада? Повећава се конкурентност, лакше се долази до решења и нема проблема. Ко има радну дозволу у Скопљу, има је у Београду, ко је има у Београду има је у Тирани… То су фантастичне ствари, ако то успемо да решимо… А, план је да решимо до 2021. године – рекао је Вучић.

Рама: Региону потребно да иде напред, састанак драгоцен
Премијер Албаније Еди Рама поручио је данас, после трилатералног састанка са званичницима Србије и Северне Македоније у Новом Саду, да је региону очајнички потребно да иде напред и да је иницијатива, названа, иначе, “мали Шенген”, отворена за све на Западном Балкану.

– Ово није састанак који се изненада десио и ја бих желео да вама појасним да он нема за циљ никакве ексклузивности, напротив, то је корак који је предузет да би се обезбедио опште инклузивни процес и у декларацији можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог текста – истакао је Рама.

Рама је рекао да отворена питања која постоје у самом срцу региона не би требало да спрече стране да се “сложе да се не слажу око неких питања”, као и да се договоре око онога што се тиче свих грађана.

Рама је на конференцији након састанака захвалио председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Зорану Заеву на састанку, за који је рекао да је драгоцен и да ће имати значајан исход.

Он је рекао да су се председници договорили да подрже принципе заједничке декларације, чији наслов, како је рекао, говори све, а то је спровођење четири фундаменталне слободе ЕУ на регион Западног Балкана.

Рама је рекао да све земље морају да ураде више ради својих грађана и на добробит слободног кретања људи, роба и услуга, као и капитала на овој територији.

– Довољно је само да вам кажем један пример да схватите колико нам је очајнички потребно да идемо ка напред, а то је 26 милона сати чекања које се потроше на граничним прелазима – истакао је Рама.

Рама је подсетио да су се 2017. године на састанаку Берлинског процеса у Трсту договорен акциони план за регионалну економску област, али да се две године након тога није десило довољно ствари које би биле преточене у економски раст, више интеракције и већу интеграцију.

– Од суштинског значаја је циљ који нас је окупио у овом формату и да идемо напред на жустрији начин, са бољом координцијом, да би ти процеси који су стављени на папир били одобрени више него једном. Хајде да ово други не раде за нас – рекао је Рама.

Он је на крају излагања подсетио и на једну албанску пословицу:

– Само онај ко поседује неке ствари он их и спроводи у дело.

Заев: Балкан више није буре барута, већ регион мира, развоја
Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је данас да се заједно са Србијом и Албанијом покреће иницијатива о јачем регионалном повезивању и шаље порука да политички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоја, 21. века, посвећен бољем животу.

Уверен је да ће уз помоћ ове иницијативе регион бити више поштован, конкурентнији у свету и привлачнији и гарђанима Балкана да остану и живе у региону, и страним инвеститорима да праве планове на основу широког опсега наших ресурса.

– Имамо доста потенцијала које можемо да искористимо, а тако ћемо стећи и више поштовања и од ЕУ – рекао је он.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом у Новом Саду, позвао и друге са Балкана да се прикључе иницијативи јер је, како каже, Балкан инспирација за унапређење сарадње.

– Морамо да уложимо много више у интензиван рад а не да се задовољимо оним што је постигнуто до данас. Наш регион дефинитивно треба да унапреди сарадњу у погледу примене четири фундаменталне слободе – слободног кретања робе, услуга, радника и слободно кретање саобраћаја – истакао је он.

– Дефинисали смо следећи састанак на Охриду где ћемо наставити с конкретним корацима и надамо се да ћемо објавити конкретне резултате и потписати споразуме – додао је Заев.

Додао је да је Северна Македонија као земља кандидат за чланство у ЕУ уједно и копредседавајућа Берлинским процесом заједно са Бугарском што ће дати нови подстрек повећању регионалне сарадње што је стремљење свих у региону.

“Решили да не чекамо да нам кажу шта можемо у свом интересу”
– Албанија, Србија и Северна Македонија су земље које су на европском путу, али су данашњим договором решиле да своју судбину узму у своје руке и да више не чекају на нечије одлуке о томе шта и колико можемо да урадимо у сопственом интересу – истакао је Вучић.

– Ми све време чекамо да нам неко донесе неку пресуду, шта ће неко да нам каже, колико смемо да урадимо. Сви смо на европском путу, али смо решили да сами одлучујемо о својој судбини, да не чекамо никога. То што чекамо питање је када ћемо да дочекамо, а нама је сваки дан у питању. Што не бисмо радили боље и више између себе, ко нас у томе спречава – упитао је Вучић.

Изразио је уверење да ће бити велике опозиције овом пројекту без икакве аргументације, да ће их бити више у иностарнству него у домаћој јавности, јер су три земље решиле да узму судбину у своје руке.

Он је, на конференцији за штампу, одговарајући на питање новинара да ли постоје пројекције економских аспеката какви ће бити бенефити договора које ће грађани моћи осетити, нагласио да је све што се ради у циљу поправљања квалитета живота грађана.

– Окупили смо се овде, показујући поштовање једни према другима, али због наших грађана. Нисмо се окупили што нам је лепше да будемо у Новом Саду, Београду или на неком другом месту: Чини ми се да смо донели фантастичне ствари за наше земље – рекао је Вучић најавивши да ће експерти спремити целовиту студију до 10. новембра.

Изразио је уверење да ће оно што је договорено, када буде урађено наредних година, за 20 одсто повећати привлачност нашег региона за стране инвеститоре.

– Мислим да ћемо тиме што ће радити увећати привлачење страних инвестиција повећати за 20 одсто. Укупно поправљање економском амбијента, отварање граница и успостављањем истих услова привићи ћемо стране улагаче – рекао је он.

Због чекања камиона на границама повећани су оперативни трошкови за 7 до 9 одсто, новац који може да се намени, када се уклоне баријере, грађанима, за веће плате.

Истакао је и да ће бити снажнији глас региона, када се појаве сва тројица, а не само један представник једне земље и каже ово је наша молба или захтев.

– Не можете да не слушате шта кажу људи који представљају 12 милиона грађана. То је нешто више него што имају Аустрија, Бугарска и многе друге земље. Овим јачамо своју политичку позицију – поручио је Вучић.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев да је вазнзо да грађани буду у могуцности да шхвате циљ и дух данас потписане декларације – а у једној реченици то је виши животни стандард за грађане, већа економска моћ, најстабилнија економија, нова радна места.

То, такође, значи, рекао је Заев, и право за младе да једноставније уче, студирају и запошљавају се широм региона, као и привредницима да, кад је реч о фабрикама и квалитетној радној снази, могу да посматрају регион у целини.

Поновио је да позив упућен и другима на Балкану а да ће све бити усмерено ка већем расту БДП, сигурности када је реч о радним местима, слободном протоку робе, услуга, капитала и услуга.

– Мислим да смо кроз све то показали да нас је наше нестрпљење довоело до тога да радимо на унапређењу живота – закључио је Заев.

Премијер Албаније Еди Рама је рекао да ће смањење трошкова бити значајно за све грађане, али да се не ради само о томе, већ да је идеја да се омогући већа запосленост, приходи, веће плате и пензије широм региона.

Он је рекао да је ангажована и радна група, која ће укључити и домаће и међународне експерте и додао да ће на састанку у Охриду у новембру бити конкретнијих података о бенефитима тог процеса.

– На данашњем састанку нема ничега што је непознато и ничега што није неодобрено од стране свих земаља Западног Балкана кроз Берлински процес. Има само једна новина, а то је воља да дамо подстицај свему што је договорено и што је и даље на папиру и да не чекамо било кога да нешто за нас уради – рекао је Рама.

Он је истакао да су и међународни партнери добродошли за сарадњу и да регион не може да чека.

– Три земље које нису присутне овде апсолутно нису искључене или сместене у неку другу траку или ред, оне су добродошле да нам се придруже на другом састанку – рекао је Рама.

Премијер Албаније је додао и да је чуо критике на иницијативу “мали Шенген”, али да није чуо никакве алтернативе, већ само тапкање у месту и одржавање статуса кво.

Наводећи да је Србија тренутно лидер у привлачењу страних инвестиција, Рама је рекао да је и за Србију дошло време да увиди да је немогуће да ради још боље јер је мала земља и да је зато важно да те инвестиције имају слободно тржиште на Балкану, а не само да дођу и производе овде, а да морају да потроше хиљаде евра на царине.

– Година 2021. је наш крајњи циљ да осигурамо да овај регион буде отворен – истакао је Рама и додао да отворена питања морају да се реше, али да само развој може да чини комуникцију лакшом

Извор: Телеграф.рс/ Тањуг

loading...