Издвајамо Србија

ХИТНО! БАНКЕ УВЕЛЕ НОВА ПРАВИЛА КОЈА ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ ГРАЂАНЕ: Ако спадате у ову групу, НЕ МОЖЕТЕ ДОБИТИ НОВАЦ!

Каматна стопа на динарске готовинске зајмове за пензионере!

* Банке пензионере гледају као добре клијенте и редовне платише, те им радо излазе у сусрет у давању платних олакшица и кредита

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

* Једина препрека са којом се пензионери суочавају је старосна граница

* Старији пензионери због тога могу да рачунају само на дозвољене минусе

Одговорност и лојалност. Ове две особине, које банкари надасве цене, красе посебан део грађана – пензионере. Познати као најредовније платише, који само у изузетним ситуацијама мењају своју банку, ова категорија клијената има посебан третман у свакој финансијској институцији.

Из једноставног разлога: када одобре кредит пензионеру, банкари знају да ће га сигурно добро наплатити, и то без икаквог кашњења. Једина препрека, из угла пензионера као корисника кредита је – старосна граница.

Све банке, у принципу, пензионере сматрају добрим клијентима, којима се лако одобравају дозвољени минуси, чекови, кредити. Под условом да спадају у одговарајућу старосну категорију. Тачније, у зависности од година живота, одређиваће се могући рок отплате. Тако, најчешће, кредит може да се врати до 75. године, у појединим банкама до 78. године.

Нажалост, они старији за банку као потенцијални корисници кредита једноставно – не постоје. Док онима који се уклапају у старосне оквире нуде практично све – од свакојаких кредитних картица, позајмица по текућим рачунима, до готовинских па и хипотекарних зајмова, они старији могу да се, у најбољем случају надају – дозвољеном минусу.

Ни осигурање живота, које поједине банке захтевају за одобравање кредита пензионерима, није довољна гаранција да неко старији од утврђеног лимита може да се задужи.

– Уколико је уговором о осигурању обезбеђен кредит, банка има право да у случају смрти корисника у току отплате кредита од друштва за осигурање захтева исплату преосталог износа кредита – наводе у НБС. – Поред тога што банке на тај начин штите своје интересе, ова полиса представља и вид заштите за наследнике корисника кредита од непредвиђених издатака на име трошкова отплате кредита. Уговор о животном осигурању закључује се у банци, истовремено када и уговор о кредиту.

Каматна стопа на динарске готовинске зајмове за пензионере, иначе, креће се углавном изнад 10 одсто на годишњем нивоу, чак ближе 15 процената.

 

Извор: Новости/Ало