loading...
Свет Србија

УЖАС! Пирати отели Србе! Александар из Србије и још шесторица колега нападнути на америчком броду!

Поморац Александар Терек из Зрењанина отет је заједно са још шесторицом колега са брода који је намирницама снабдевао нафтну платформу у водама Екваторијалне Гвинеје, сазнаје “Блиц”.

Како “Блиц” незванично сазнаје, Министарство иностраних послова Екваторијалне Гвинеје доставило је јуче дипломатским каналима званичницима у Србији информацију у којој се наводи да је до отмице дошло 20. новембра ујутру на броду “Ворден”, који снабдева нафтне платформе на налазишту “Сафир”. Брод је напустио нафтно поље смештено на 12 наутичких миља од обале и кренуо је према Луби, лучком граду на јужном острву Биоко, када је нападнут.

– Платформу су напали пирати који су кренули ка луци Луба и отели седморицу чланова посаде. Међу њима је и један српски држављанин, Александар Терек – каже наш извор.

Наше министарство спољних послова затражиће од амбасаде Екваторијалне Гвинеје званичне податке, а о овој информацији обавештен је и српски почасни амбасадор Властимир Радовић.

За сада нема детаља о отмичарима и њиховим мотивима.

Искусан поморац

Терек више од 10 година уназад ради на прекоокеанским пловидбама. Поморски факултет завршио је у Котору, а осим за америчку компанију “Ексон мобајл”, на чијем се броду налазио када је киднапован, радио је и за познату туристички оријентисану компанију МСЦ, која путнике води на крстарења широм планете. Пре неколико година је и у српским медијима говорио о својим искуствима на пловидбама.

У овом послу је најважније да послодавци стекну поверење у тебе, јер док си на броду одговоран си за велике вредности. Бродови на којима радим товаре од 5.000 до 14.000 контејнера, што значи да носе терет изнад 100.000 бруто регистарских тона. Сваки пропуст у машинском одељењу могао би скупо да ме кошта. Нема ту много филозофије, радници на броду су ту због зараде, а послодавци их држе како би их са што мање трошкова што боље искористили. Теретњак је пример глобализације и укрштање интереса јачих и слабијих – рекао је први бродски машинац Терек пре неколико година за “Политику”.

“Ексон мобајл” једна је од највећих мултинационалних компанија које се баве нафтом и гасом. Прошле године су имали приход од 279 милијарди долара.

Зона са најчешћим отмицама на свету

Екваторијална Гвинеја налази се на јужном ободу Гвинејског залива, једног од светских жаришта за поморско пиратство. За првих девет месеци ове године, у овом региону забележено је чак 82 одсто отмица посада на свету, саопштио је Међународни поморски биро.

Пирати у Гвинејском заливу понекад преусмеравају бродове по неколико дана, довољно дуго да опљачкају терет и захтевају откупнину пре него што ослободе чланове посаде.

Осморица успела да умакну

Александар Терек отет је заједно са још неколико морнара. Како преноси агенција АП, киднаповани су и морнари из Јужноафричке Републике, Филипина и Камеруна. Првобитне незваничне информације да међу отетима има још српских држављана нису потврђене. На броду је било 15 чланова посаде, седморица су киднапована, док су осморица успела да се сакрију, пренео је јужноафрички сајт ЕWN.

 

Извор: Блиц.рс