loading...
Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Не излазите напоље, у Србији је проглашен бордо аларм!

Загађење ваздуха данас је достигло аларманте разине у Србији, па док је наша престоница означена као други најзагађенији град планете, у Бору је проглашен највиши ниво загађености ваздуха.

Наиме, према подацима који су доступни и на “Блиц” виџету, степен загађења С02 у Бору данас је у једном тренутку достигао 324, чиме је ваздух сврстан у најкритичнију последњу категорију као изузетно опасан.

“Здравствени аларм, сви могу да осете озбиљне последице по здравље. Сви треба да избегавају сваки боравак на отвореном. Нарочито избегавати све физичке активности на отвореном, максимално скратити боравак на отвореном или не излазитити без преке потребе напоље, све што можете преусмерите на рад у затвореном простору”, наведено је у случају да загађење достигне тај ниво.

Накнадно, како показује СЕПА, загађење у Бору је спуштено у оквиру љубичастог, што је, подсећамо, други по јачини степен загађења. Овакве варијације нису никако неуобичајне.

– Мерења су и синоћ у неколико наврата показивала да је Бор алармантно загађен: концетрација С02 честица у ваздуху била је и више од 500 – кажу за “Блиц” у Одељењу за контролу квалитет ваздуха.

Истовремено, Београд је данас друга престоница света по загађењу и на снази је љубичасти аларм.

У зависности од дела града, степен загађења варира, па док је на територији Старог града ваздух веома нездрав са мерењима од 224, Нови Београд мери 223, а исти број је регистрован и на подручју Мостарске петље.

Меторолози су објаснили да је прошле недеље југоисточни ветар “одувао” маглу па смо могли лакше да дишемо. Међутим, како су метеоролози и најавили, ветар је почео да слаби па самим тим је и ниво загађења почео да расте.

Подсетимо, колико јуче, Београд се после неколико дана ветра и нешто квалитетнијег ваздуха опет попео на неславно прво место по загађености. Наш главни град је мерио 253 ПМ честица и скоро цео дан држао ту незавидну титулу најзагађенијег града.

“Веома нездраво” – је ознака која је, дакле, и јуче стајала уз нашу престоницу, а све промене у загађењу можете пратити на “Блицовом” виџету “Загађење ваздуха”.

“Ниво здравственог упозорења на ванредне услове. Читава популација ће вероватно бити погођена, односно сви могу да осете здравствене тегобе”, стоји уз објашњење љубичасте категорије загађења.

Наведене мере опреза варирају од самог степена, а при класификацији “веома нездраво” наводи се да активна деца и одрасли, те људи са срчаним и респираторним обољењима попут астме треба да избегавају сваки боравак на отвореном.

Уједно, сви остали, посебно деца, треба максимално да ограниче боравак на отвореном, а све активности потребно је преусмерити на затворен простор.

“Потребно је максимално смањити или потпуно избегавати напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоким дисањем”, наведено је у оквиру љубичастог упозорења.

Дакле, Београд је и данас љубичаст, али ни други градови у Србији нису ништа бољи с тим да је Бор данас убедљиво најкритичнији град Србије. Но, ситуација није драстично боља ни у другим местима, па се готово сви боре са великим степеном загађења.

Једна од најзапуштенијих области у заштити животне средине

Подсећања ради, око трећине становника у Србији изложено је прекомерном загађењу ваздуха – заштита од аерозагађења једна је од најзапуштенијих области у заштити животне средине, јер је деценијама занемаривана.

Како је “Блиц” писао, лош квалитет ваздуха представља највећи здравствени ризик који потиче из животне средине и процењује се да сваке године превремено однесе преко 400.000 живота у Европи. Као резултат вишедеценијског занемаривања проблема загађивања ваздуха, у Србији је данас најмање два и по милиона људи изложено ваздуху који се може сматрати опасним по здравље, углавном становници већих градова.

– Почетком овог века, Србија је била на нивоу просека земаља Централне Европе по укупним емисијама загађујућих супстанци у ваздуху узимајући у обзир број становника, али смо сада негативни рекордери, јер је у међувремену на пољу заштите ваздуха урађено мало или нимало. Последично, грађани Србије су међу најугроженијима у региону и процењује се да годишње најмање 10.000 људи не доживи очекивану старосну доб услед прекомерно загађеног ваздуха. А то је само део цене коју плаћамо – упозорио је у свом годишњем извештају Фискални савет.

Мере заштите које сви могу да предузму

Док градови Србије достижу невероватне нивое аерозагађења, постављено је питање шта је то што сви могу да предузму, односно који тип заштите је реалан. Својевремено је пулмолог др Тања Радосављевић испричала да рањиве групе као што су деца, труднице и старије особа никако не би требало да излазе напоље у периодима високог загађења, па објаснила да последице никако нису одмах осетне.

– Од аерозагађења се не умире акутно. Према извештају Светске здравствене организације годишње 6.000 људи умре од болести изазване аерозагађењем и њихових компликација, а у свету 7 милиона људи годишње умре од тих болести – рекла је др Радосављевић, па додала да једини начин да се заиста заштитимо од најситнијих штетних честица нису хирушке, већ нано маске: “Када је Пекинг био најзагађенији град на планетети сви су носили нано маске, међутим код нас је менталитет такав да коришћење таквих масти представља нешто што је неуобичајено”

Објаснила је и да идеја да нам при загађењу могу помоћи практичне ствари као што су влажне марамице или проветравање просторија, према речима пулмолога нису нешто што иде у добром смеру.

Извор: Блиц

loading...