Србија

ШОК ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СЛЕДЕЋИХ МЕСЕЦ ДАНА: Ево када ће пасти снег…

Након изузетно топле јесени и године која је проглашена за најтоплију у Београду и Србији икада, односно од када се систематски прати време у нашој земљи, и у новој 2020. и даље нема праве зиме, а ни снега којег, макар у престоници и суседном Новом Саду тешко да ће бити до средине фебруара.

Последњих дана Београђани су суочени са маглом и смогом, а због изузетно загађеног ваздуха на снази је у неколико наврата био и љубичасти аларм. Добра вест је да ће током наредних десетак дана дувати јак ветар, те ће то сигурно утицати и на побољшање квалитета ваздуха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролог у РХМЗ Недељко Тодоровић каже за Тањуг да се од петка може очекивати боља ситуација што се временских прилика тичекада ће почети да дува југоисточни ветар, који ће се нарочито појачати у кошавском подручју те ће он смањити и ниво загађења у ваздуху.

– У суботу ће такође бити мање магле осим у котлинама, али ће бити облачно време и могло би да буде и краткотрајних снежних падавина, као и ветра – каже Тодоровић.

Он каже да загађења има током целе године, али је преко зиме интензивније, нарочито због индивидуалних ложишта.

– Временске прилике пресудне су за задржавање честица нарочито у условима када нема ветра, као сада и када је висок важдушни притисак. То је уобичајена ситуација и у таквим приликама магла се задржава, као и ниво загађућићих цештица нарочито у урбаним срединама – објашњава метеоролог.

На основу једномесечне прогнозе коју је објавио РепубличкИ хидрометеоролошки завод (РХМЗ), види се да у Београду максимална дневна температура од 20. јануара практично неће бити нижа од четири степена. Минимална температура, пак, у наредних месец дана неће ићи испод минус три, тако да можемо рећи да праве зиме још нема на видику.

На нивоу целе земље, из РХМЗ-а саопштавају да ће средња температура ваздуха током наредног месеца бити изнад просека.

„У Србији се током фебруара очекује средња температура ваздуха за око један степен изнад вишегодишњег просека, у интервалу од два до четири степена у нижим пределима, а у брдско-планинским областима од -2 до 0 степени“, наводи се у саопштењу РХМЗ-а.

Да зиме још нема, потврђује и чињеница да ни снега нема ни у најави. Наиме, у прогнози за Београд назначена су само три дана током којих може да буде неких снежних падавина, прецизније 19, 23. и 31. јануар. Међутим, за период од 1. до 31. јануара, било их је и много више, па опет снега нисмо видели.

Ипак, у другом делу месеца падавине можемо очекивати. Прогнозе најављују да ће у том периоду бити доста кише.

На планинама, ипак, снег

Док Београђани и Војвођани, нарочито они најмлађи, жељно ишчекују снег, на планинама ће бити другачија ситуација. Тако на Златибору у наредних месец дана можемо очекивати скоро 15 дана током којих ће бити снежних падавина, а сличне су и прогнозе за Копаоник. То ће сигурно обрадовати све скијаше, али и љубитеље игара или шетње по снегу.

Када ће се Београд забелети?

Први снег у престоници се најдуже чекао 1951. године када се Београд први пут забелео 19. јануара. Навикли смо да је снега све мање последњих година, али ако се прогнозе обистине и први месец у години прође без снега, први пут ће се десити да имамо новембар, децембар и јануар без иједног дана снега. Нешто слично виђено је једино зиме 1950/1951. Тада смо од новембра до марта имали само један дан са снегом који се задржао на површини.

Извор: Блиц