Русија

ПРОГЛАСИТЕ ПУТИНА ЗА ЦАРА! Шта све доносе промене у Уставу Русије и зашто се помиње НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ!

Руски председник Владимир Путин је одлучио да промени Устав, а како би грађане приволео за те промене, одлучио је да Устав да у јавну расправу. То значи да грађани имају право до 2. априла да пошаљу влади своје предлоге промена Устава, а неки су од седам стотина досад пристиглих предлога показали да многи Руси желе да њихов Устав буде препун милитаризма, да се Путин прогласи де фацто царем те да земља одбаци секуларност.

Како пише Вашингтон пост, неки су Руси предложили да се у Устав уврсти нуклеарно оружје и позицију Русије као нуклеарне силе, док други траже да се посебно снажно истакне руски „цивилизовани идентитет“. Трећи пак предлажу да се Путин прогласи „врховним вођом“. Неки такође траже да се у Уставу одбаци могућност склапања хомосексуалног брака, или право ЛГБТ заједнице на усвајање деце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска православна црква је затражила да се одбаци секуларност нације, предлажући да се земља Уставом дефинише као „Божја земља“. То је подржала, на изненађење неких, и Комунистичка партија Русије, наследница комуниста из времена Совјетског Савеза. Многи аналитичари сматрају да се Путин на промену Устава, донесеног 1993. године, одлучио како би сам себи омогућио останак на власти након 2024. када више не буде могао да се кандидује за нови председнички мандат.

Нови Устав грађани ће морати да одобре на референдуму, али датум његовог одржавања још није познат.

Многи људи око Путина и многи грађани земље мрзе тренутни Устав јер га сматрају превише либералним. Сад је Путин отворио Пандорину кутију уставних промена па све конзервативне, реакционарне, националистичке, ксенофобне, антиевропске и антилибералне политичке силе осећају да имају могућност да убију овај Устав, да убију његов либерални дух.

То је разлог свих ових сулудих предлога амандмана – рекао је историчар и опозициони политичар Владимир Рижков за Вашингтон пост. Те новине и иначе су врло критичне према руским властима. Путин је оформио и посебну уставотворну радну групу од 75 угледних људи у друштву. Међу њима су лекари, музичари, глумци, филмски редитељи, предузетници…

А највише је пажње изазвала чланица радне групе, бивша атлетичарка, Јелена Исинбајева која је признала да никада пре него што је позвана да се укључи у рад на промени Устава, темељни документ државе – није прочитала.

Према једном истраживању вјерује се да Путин користи референдум како би повећао своју моћ и остао на челу земље, а 72 одсто Руса већ сад мисли да ће гласати за нови Устав.

Извор: Курир.рс/Вечерњи