Регион

ШТА ЧЕКА БОСНУ АКО СЕ СРБИ И ХРВАТИ УЈЕДИНЕ?! Бакир и странци у проблему, време притисака и уцена је прошло!

Заједнички став да стране судије морају да напусте Уставни суд у БиХ, ујединио је босанске Србе и Хрвате. И док Београд намерава да разговара са српским представницима из РС по овом врућем политичком питању, званични Загреб још ћути. Поставља се питање каква је судбина Босне као државе

После састанка Милорада Додика и Драгана Човића (ХДЗ-БиХ) огласио се званично избрани представник Хрвата у БиХ Жељко Комшић, који их је прозвао да покушавају „овом представом“ да прикрију план о растурању БиХ и покушају да направе велику Србију и Херцег Босну. С друге стране, Бакир Изетбеговић, лидер СДА и представник Бошњака, од међународне заједнице тражи да „спрече растурање БиХ“.

Бивши члан Председништва БиХ из редова Хрвата Иво Миро Јовић за Спутњик каже да су Срби и Хрвати у Босни стали иза исте ствари, јер су оба народа угрожена од бошњачке стране.

„Не бих могао рећи да је ово добар тренутак за Загреб који председава ЕУ да се сада изјашњава, али сигуран сам да хоће у једном тренутку, јер је заиста крајње време и за то. Два народа, Срби и Хрвати, траже суживот и будућност, Европску унију, стандарде живљења… А један народ, Бошњаци, у БиХ желе да доминирају и покушавају да претворе БиХ у оно што она никада није била, земља само једног народа“, тврди Јовић.

Он није изненађен заједничким наступом Човића и Додика, који већ десет дана покушавају да истерају правду, свако за своју ствар на суду. Наш саговорник наводи да је све почело када су српски и хрватски чланови суда гласали, бошњачки се нашли у некаквом сукобу интереса, а странци пресудили: Србима за земљу, Хрватима за телевизију на матерњем језику.

„И то је само једна илустрација колико је пута тај Уставни суд донео одлуку на штету Хрвата и Срба. С обзиром на састав, нормално је да увек долази до те преваге, јер два Бошњака и три странца владају, а ове две стране (Срби и Хрвати) могу чинити харикири, ништа неће моћи да ураде“, закључује Јовић.

Он наводи да већ годинама Срби и Хрвати указују да троје страних судија треба да оду из суда.

„Земља у којој Уставни суд може доносити законе – онда то није земља. А посебно не земља која је на прагу да отвори приступна поглавља са ЕУ“, изричит је наш саговорник.

Јовић каже да је важно што су све политичке странке у РС осудиле поступке Уставног суда, а Хрвати, нормално, увиђајући да стране судије не могу да одлучују у име БиХ, увек ће бити на страни једнога. То је, додаје он, био разлог да се изрекне принципијелна подршка ХДЗ-а БиХ и Драгана Човића Србима. Коментаришући изјаве Комшића, наш саговорник каже:

„Главни кривац за ремећење односа народа и нација у БиХ је Жељко Комшић! Он је производ Америке и други члан бошњачког народа. У тој неравнотежи односа могу да причају шта хоће, али главна нестабилност долази из Сарајева и то од Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића“, тврди Јовић.

Бакир Изетбеговић, председник СДА и заменик председавајуц́ег Дома народа БиХ, изјавио је да не верује да ће Драган Човић пратити авантуре Милорада Додика, али да ЕУ сноси одговорност за понашање лидера СНСД-а.

Извор: Информер/sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2020.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829