Србија

ДР ПЕТРОВИЋ ОБЈАВИО ДОБРУ ВЕСТ: Издржите до овог датума, а онда повлачимо мере

Србија сутра улази у шесту недељу како је корона вирус присутан у нашој земљи, која је, укључујући ову из које смо изашли, најкритичнија.

Директор Института за јавно здравље Војводине проф. др Владимир Петровић, епидемиолог, каже да је важно да издржимо до почетка маја, када можемо почети да размишљамо о начину и динамици повлачења уведених мера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да у Војводини доминатно оболева радно активно становништво од 40 до 60 година, али и да нема значајније разлике у оболевању између мушкараца и жена. Такође, више од половине укупног броја оболелих у северној покрајини чине претходно здрави људи. Каже и да се последњих недељу дана региструју позитивне особе без икаквих симптома, што може да укаже на могућност да вируленција вируса опада.

– Због присуства вируса на широј територији Војводине, епидемиолошка ситуација се може оценити несигурном и потенцијално опасном. До сада је већи ризик од развоја неповољне ситуације постојао само у Кикинди на почетку епидемије, али је правовременом применом додатних тврдих мера од стране Покрајинског кризног штаба, ситуација стављена под контролу. Епидмиолошка ситуација се прати и процењује из дана у дан и тако ће се наставити до краја епидемије – каже проф. др Петровић.

Више од половине оболелих претходно здрави

На питање колико сада знамо о корона вирусу у односу на пре месец дана, с обзиром на то да смо у пракси видели да погађа и млађе од 50 година, да има оболелих између 30 и 40, а и деце, он наводи да је у Војводини оболевање регистровано у свим узрасним групама.

– Најређе оболевају деца, а захваљујући примени мера ограничења кретања старијих од 65 година проценат оболелих старијих од 70 година, који су група у највећем ризику, мањи је од 10 одсто. Доминантно, дакле оболева радно активно становништво узраста 40 до 60 година. Смртни исходи су регистровани само код старијих од 50 година. Нема значајније разлике у оболевању и умирању између жена и мушкараца. Нешто више од половине укупног броја оболеих су претходно здрави људи, али међу њима за сада нису регистровани смртни исходи. Смртни исходи су регистровани код људи који имају одређене претходне болести, посебно дијабетес, кардиоваскуларне болести укључујући и повишен крвни притисак, при чему је број умрлих већи код оних код којих истовремено постоји више хроничних поремећаја здравља – објашњава наш саговорник.

Заражени, а без симптома

Према његовим речима, епидемиолошки подаци указују да је струка током последњих недељу дана почела да региструје особе које су биле заражене и позитивне након тестирања, а да при томе нису имале никаквих симптома болести.

– То је још увек недовољно за оцену да вируленција вируса опада, али указује на ту могућност. При томе се број тешких случајева у Војводини не повећава и свима се указује помоћ у Клиничком центру Војводине – каже проф. др Петровић.

Он подсећа да се ми налазимо у критичном периоду.

– Искуства из света, посебно из земаља које имају квалитетне системе регистрације, оболевања и умирања показују да епидемије трају око 2 до 3 месеца, а да је максимум оболевања у периоду 5-6 недеље. Ми се, дакле, налазимо у критичном периоду када је посвећеност примени мера најзначајнија, стога је разумљиво зашто се инсиситира на строжим мерама које укључују ограничење кретања и смањења блиских контаката. Важно је да до почетка маја издржимо, и тада можемо почети да размишљамо о начину и динамици повлачења мера – поручио је проф. др Петровић.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com