Свет

ЕНГЛЕЗИ УДАРИЛИ НА НОВАКА ЗБОГ ВАКЦИНЕ: Ђоковићу прети губитак првог места и крах каријере

Потпуно неочекивана вест.

Противљење вакцинисању могло би да се испречи повратку Новака Ђоковића на тениске терена после пандемије коронавируса, преносе британски медији. Ђоковић је изнео негативан став о обавезном вакцинисању против Цовид-19 као услову да се наступа на тениским турнирима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нисам за вакцинацију и не желим да ме неко приморава да добијем вакцину да бих могао да путујем. Ако то буде правило и закон шта ће онда да буде? Ја сам тај који ће одлучити да ли ћу или нећу да се подвргнем томе. Имам своје размишљање, а да ли ће се променити у неком тренутку не знам. Хипотетички, да се настави сезона у јулу, августу или септембру, мада нису велике шансе, колико сам разумео одмах после укидања строгог карантина ће постојати захтев за обавезну вакцину, које још нема – рекао је Ђоковић.

Вакцина за путовање се често добија против маларије, жуте грознице или приликом пута у одређене делове света. Још увек се ради на вакцини против коронавируса, а за спортисте је врло важно да буду упознати са импликацијама које изазива, утицају на форму те анти-допинг правила. Међутим, у свету тениса полако расте притисак да се играчи вакцинишу пре наставка сезоне.

За то се прошлог месеца јавно заложила бивша светска број 1 Амели Морезмо.

„Нема вакцине – нема тениса“ – написала је Морезмо на Твитеру.

Стручњаци међутим најављују прву поуздану вакцину тек за годину дана, па би то према ставу Морезмо значило ни да нема тениса још најмање годину дана. Водећа тела су суспендовала сва такмичења до 13. јула, Вимблдон је отказан први пут од Другог светског рата, док ће се Ролан Гарос одржати после УС опена крајем септембра. Ђоковић је тренутно први на АТП листи захваљујући освајању Аустралијан опена на старту сезоне. Има 370 бодова више од Рафаела Надала.

Извор: Ало