Русија Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Заустављање испоруке руске нафте примораће Русију да извуче последњи и најстрашнији адут

Сједињене Америчке Државе, у позадини руске специјалне операције денацификације Украјине, могу увести додатне антируске санкције које ће суштински значити тоталну објаву рата.

Игор Јушков, експерт из Фонда за националну енергетску безбедност, дошао је до овог закључка након анализе ситуације на међународној сцени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за Взглад, Јушков је детаљно говорио о томе које су нове мере Американци у стању да предузму, а такође је објаснио да би то могло да натера Русију да извуче свој последњи и најстрашнији адут у овој до сада невиђеној економској конфронтацији.

Игор Јушков је пре свега скренуо пажњу на то да САД, забраном испоруке руске нафте, могу да прибегну новом опасном кораку.

Као додатна економска ограничења, Вашингтон је у могућности да прекине испоруку руске нафте на мору применом неколико додатних инструмената притиска на међународне луке и осигуравајуће компаније.

„САД могу забранити осигурање за бродове и танкере ако су у контакту са руским лукама или руском нафтом. Немамо много сопствених танкера за транспорт нафте, по правилу, наше компаније изнајмљују танкере за транспорт нафте“, објаснио је Јушков.

Према речима стручњака за енергетску безбедност, такве мере, које би Сједињене Државе могле да предузму, могле би да доведу до застоја у испоруци руске нафте.

Међутим, мало је вероватно да ће Русија оставити без одговора такве антируске нападе, пошто ће применити посебну стратегију да казни Запад за такав безобразлук.

Јушков је сигуран да ће заустављање испоруке руске нафте приморати Москву да извуче и последњи али и најстрашнији адут. Реч је о посебним мерама које ће нанети озбиљну штету економији Запада. Тако је Русија у стању да блокира испоруку свих енергетских сировина за САД и ЕУ.

„Ако Русија сматра да удари санкција Запада ’убијају’ нашу економију, онда ће Москва задати сличан фатални ударац европској економији – прекинуће испоруке гаса Европи као и свих осталих енергената“, резимирао је Јушков.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs