Свет

Кинези „кренули“ на Америку

Најмодернији амерички авиони Ф-35 имали су блиски сусрет са најмодернијим кинеским авионима Ј-20 изнад Источног кинеског мора.

Сусрет два невидљива авиона пете генерације открио је амерички генерал Кенет Вилсбах, командант америчке пацифичке авијације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише кинески државни медиј „Глобал тајмс“, „ако је тај инцидент истинит, вероватно је кинеско ваздухопловство користило Ј-20 да пресретну могуће провокативне активности америчких Ф-35 близу Кине“.

„Недавно смо имали приближавање авиона Ф-35 и Ј-20 изнад Источног кинеског мора и релативно смо импресионирани са командама и контролом авиона Ј-20“, рекао је амерички генерал током онлајн дискусије на Јутјубу.

Генерал је истакао да „кинески пилоти веома добро лете на Ј-20“, те да и даље покушавају да одгонетну да ли је Ј-20 сличнији америчком авиону Ф-35, који је вишенаменска летелица, или авиону Ф-22, ловцу који има способност и за нападе на циљеве на земљи.

„Глобал тајмс“ наводи да кинеска армија није потврдила овај догађај, али да је Ванг Ли, пилот авиона Ј-20 рекао на кинеској централној телевизији како је учествовао у рутинским мисијама контроле изнад Источног кинеског мора.

Кинески медиј оцењује, позивајући се на изјаве америчког генерала и кинеског пилота, како је вероватно да је Ф-35 ушао у зону идентификације кинеске противваздушне одбране изнад Источног кинеског мора и да су га уочили антистелт радари.

Када је откривен, према анализи „Глобал тајмса“, кинеско ваздухопловство подигло је свој Ј-20 као авион који је еквивалентан америчком Ф-35.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com