Издвајамо Русија

МОСКВА ОДГОВОРИЛА ЗАПАДУ: Русија нуклеарним ракетама нациљала целу Европу

Вежба руске војске (фото:Јутјуб)

Русија је данас саопштила да има право да оружје постави и распореди где год одабере на својој терирорији, чиме је одговорила на критике због постављања ракета Искандер у својој енклави Калињинграду.

“Распоређивање једног оружја или другог, распоређивање војних јединица и тако даље на руској територији, искључиво је суверено питање Руске Федерације. Русија није никад претила никоме и не прети никоме. Природно, Русија има ово суверено право. Тешко да оно треба да буде било коме разлог за бригу”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков упитан да прокоментарише писања медија о распоређивању Искандера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западни медији и неки званичници балтичких земаља дигли су панику да би руске ракете из Калињинграда, на Балтику, могле да погоде велики део територије Пољске, Литваније, Летоније и Естоније. Председница Литваније Далија Грибаускајте изјавила да ове руске ракете могу да понесу нуклеарне бојеве главе и оценила да то представља претњу за Европу. Она је то назвала не само претњом за Литванију, већ и за “половину европских држава”.

Председник Одбора Руске државне думе за одбрану генерал-пуковник Владимир Шаманов, потврдио је за руске новинске агенције да се те ракете распоређују у Калињинграду. Он је додао да тај потез представља одговор на јачање оружаних снага НАТО у близини руске границе.

Ракете Искандер високе прецизности имају домет до 500 километара. Оне су раније биле привремено распоређиване у Калињинграду ради војних маневара.

 

Извор: Тањуг