Србија

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ СЕ ХИТНО УКЉУЧИО У ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ! Упутио важну поруку свим грађанима Србије!

Фото: Јутјуб

Корона вирус тешко је заразио и светску економију и угрозио финансијски опстанак милиона људи широм планете.

Каква је ситуација у нашој земљи и које су најважније мере које почињу да се примењују од понедељка, коме ће и колико држава дати открива министар финансија Синиша Мали у укључењу ТВ Прве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је током јучерашњег дана прецизирао мере које су усвојене још раније, а сада објашњава које су то тачно одлуке које је држава донела.

– Економска ситуација у свету је таква да људи остају без посла, да економије стоје. Мислим да је ово први пут у историји да се друштво суочава са две кризе истовремено, здравственом, где се боримо за сваки живот и економска где се боримо за свако радно место. Не само да људи у милионима остају без посла већ и с друге стране економије падају. Француска је рекла да ће њима БДП ове године бити негативан и -6%, Немачка, највећа економија у Европи -4,2%, а Аустрија -7%. Криза је стварно велика. Веома је важно с наше стране да смо ми као Србија, као релативно мала земља у односу на њих у правом тренутку изашли са свеобухватним, добрим пакетом мера. Да подсетим, 5,1 милијарду евра износи пакет подршке Владе Републике Србије привреди Србије како би ублажили негативне последице корона вируса – истакао је Мали.

Како је министар нагласио, пре само 10 дана представили су тај пакет, а сада је и објаснио шта тачно тај пакет обухвата.

– Тај пакет подразумева одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, одлагање плаћања аконтација пореза на добит, уплата минималца, директну новчану помоћ Владе Републике Србије свим предузећима у приватном сектору, велику ликвидност преко Фонда за развој и преко гаранцијске шеме са пословним банкама, као и исплату 100 евра у динарској противвредности свим пунолетним грађанима Републике Србије. Оно што је био захтев наше привреде јесте да се што пре крене у његову имплементацију. Јуче смо на Влади усвојили уредбу, правни оквир за имплементацију тих мера. У овој ситуацији и кризи је веома важно да имате прави пакет и да се што пре крене у имплементацију и управо смо то јуче урадили – објаснио је министар.

– Већ од понедељка, позивам све привреднике, предузетнике, паушалце, микро, мала и средња предузећа, велике компаније, такође у приватном сектору, пријавите се. Процедура је веома једноставна и проста. Држава је ту да вам одложи плаћање пореских обавеза и да вам уплати минималац за све ваше запослене како би смо сачували радна места и с треће стране како би сте имали могућност да добијете јефтине кредите. Од понедељка креће Фонд за развој за који је издвојено 200 хиљада евра, 1 одсто камате, у динарима, 9 до 12 месеци грејс период, 3 године су кредити управо за та најмања предузећа. Сви имају шансу да узму те кредите и да сви што боље пребродимо ову кризу – позвао је министар Мали све послодавце.

Минисар Мали је нагласио да захваљујући мерама које је председник Вучић покренуо, имамо суфицит у буџету, да смо јака и држава и да имамо новца за привреду.

– Мислим да смо се први пут, да ме неко не схвати погрешно, показали као озбиљан партнер привреди да слушамо шта они ради и ево, имплементација тих мера креће већ од понедељка.

 

Извор: Ало.рс