Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! У току је најдужи полицијски час у Србији: Ово су правила!

До понедељка у 5 сати ујутру нећемо моћи да напуштамо своје домове

У Србији је на снази полицијски час, у оквиру мера уведених у борби против ширења короне вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полицијски час почео је јуче у 17 сати и трајаће до понедељка у 5 сати ујутру. Иако је првобитно било најава да ће ова мера бити уведена само у највећим жариштима корона вируса у Србији, Београду и Нишу, она ипак важи за територију целе земље.

Кретање током полицијског часа дозвољено је само онима који имају дозволу за то, а грађани који током полицијског часа имају здраствене проблеме, не само везане за Цовид-19, могу да посете лекаре.

Такође стоматолози који су се пријавили Стоматолошкој комори Србије да пружају хитне интервенције током полицијског часа није потребна посебна дозвола.

Власници кућних љубимаца могу да прошетају своје љубимце током трајања полицијског часа од 23 часа до 1 ујутро, и од 08 до 10 сати ујутро, у трајању од 20 минута и не даље од 200 метара од места пребивалишта. Будући да је забрањено окупљање на јавним површинама, власници би љубимце требало да шетају сами и на прописаној, безбедној удаљености од осталих.

Када је реч о најстаријим грађанима, старији од 65 у градским и старији од 70 година у сеоским срединама свакако неће моћи да напуштају своје домове. За њих и даље важи таква мера у свим данима, осим петком када им је дозвољена куповина намирница од 4 до 7 сати ујутру.7

Важно је напоменути да је кретање и окупљање забрањено на јавним површинама, те тако сви који имају своје терасе и дворишта слободно могу, бар на тај начин, да изађу из затвореног простора.

Пољопривредници у Србији могу током викенда потпуно слободно да изађу на њиве и обављају пролећну сетву, пре свега кукуруза, под условом да су на пољопривредној механизацији.

За све оне који осете симптоме новог вируса, дежурне Ковид амбуланте раде сваког дана од 7:00 до 22:00 часа.

Високе казне за кршење полицијског часа

Свима који прекрше полицијски час, односно забрану кретања од 17 сати данас до понедељка у 5 сати ујутру прете високе новчане казне од 50 до чак 150 хиљада динара. У складу са Наредбом Владе о ограничењу и забрани кретања на јавном месту од 21. марта, кршење ове Наредбе представља прекршај који се решава по хитном поступку.

Окривљена лица ће добити прекршајну пријаву и са њом ће бити привођена код судија за прекршаје који ће им одмах изрицати прекршајне казне.

 

Извор: Srbijadanas.com