Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Грађани ово су мере које важе од данас! ЕВО ШТА ЈЕ ОДЛУЧИЛА ВЛАДА СРБИЈЕ!

Фото: Јутјуб

Грађани старији од 65 година моћи ће од данас да излазе у шетњу уторком, петком и недељом у трајању од пола сата, једна је од нових олакшавајућих мера које је на јуче усвојила Владе Србије, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем медицинске струке.

После најдужег полицијског часа током ускршњих празника, од чак 84 сата, грађани Србије ће већ од данас почети да осећају попуштање мера против ширења коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, од данас је скраћен полицијски час, па ће тако почињати у 18 сати, уместо у 17.

Пензионери ће пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 часова до један сат иза поноћи, највише шест стотина метара од места становања. Зелене пијаце од данас су поново отворене, уз обавезну примену свих мера заштите против ширења корона вируса.

Од данас је такође дозвољен рад послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача као и послодавцима из области трговине на мало – књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом.

Влада такође позива послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да од данас наставе рад у пуном капацитету. Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства), а рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих делатности које се налазе у тржним центрима. Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

Новинари од данас поново на конференцијама

Од данас представници свих медија могу да присуствују догађајима на отвореном простору, али ће у затвореном простору на конференцијама за новинаре њихов број бити ограничен, тако да један дан присуствују телевизије и новинске агенције, а други дан штампани медији и портали.

Како је јуче на конференцији за медије саопштио покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, по том принципу ће се већ данас смењивати медији на прес конференцијама епидемиолога. Гојковић је нагласио да су сви медији у обавези да држе социјалну дистанцу и користе заштитна средства.

 

Извор: Пинк.рс/Тањуг