Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Стравично! Најмлађа жртва короне: Преминула беба стара 29 дана

Новорођени дечак из Батангаса, на Филипинима, стар свега 29 дана, сматра се најмлађом жртвом новог корона вируса у свету, након што је беба развила упалу плућа.

Филипинска министарка здравља Марија Росарио Вергеире потврдила је да је дечак имао тешкоће са дисањем и да је хитно превезен у болницу где је тестиран позитивно на Ковид-19, пренео је “Дејли мејл”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Беба је умрла од неонаталне сепсе, инфекције која погађа новорођенчад млађу од 90 дана, узроковане респираторном инфекцијом. Сматра се да је дечак са Филипина до сада најмлађа жртва вируса, након што је у Хартфорду у Конектикату, у Сједињеним Америчким Државама, 26. марта преминула шестомесечна беба.

У Луизијани је 6. априла умрла беба стара свега један дан, након што се његова мајка заражена корона вирусом превремено породила, међутим новорођенче није тестирано позитивно на Ковид-19.

На Филипинима тренутно има укупно 5.660 оболелих, што је највећи број у југоисточној Азији, те 362 смртних случајева. Архипелаг је био међу првим земљама у региону који је наметнуо драстичне мере затварања у раној фази пандемије. Свега пет дана након што је детектован први случај заразе у земљи, који је детектован 7. марта, власти су наредиле популацији од 90 милиона људи да се изолују.

Ипак, влада је примила критике да је превише споро кренула са тестирањем, али је стање брзо сведено под контролу почетком априла због повећаног броја опреме за обављање тестова и повећања капацитета лабораторија. Председник Филипина Родриго Дутерте је у понедељак одобрио набавку додатних 900.000 тестова, поврх 100.000 који се већ користе.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Dailymail