Србија

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ЗАШТО ДОБИЈАТЕ ВЕЋИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ! За све је крив овај уређај?

Фото: Pixabay.com

БЕОГРАД – Више од месец дана на снази је ванредно стање, те код куће проводимо знатно више времена него иначе. Ђаци не иду у школу, пензионери не излазе готово уопште, док многи раде од куће, а после завршетка радног времена остају у својим домовима јер тада почиње полицијски час.

Ипак, многе Београђане, али и становнике других делова Србије, мало су изненадили нешто већи рачуни за струју које су добили претходних дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Видео сам по друштвеним мрежама да се спомињу виши рачуни за струју, па сам брже боље отишао да погледам коверат који ми је пре неки дан стигао. За наше трочлано домаћинство, претходних месеци рачун нам је био 5.000 динара, док је овај који је стигао за март износио 6.000 динара. Јесте повећање, али не драконско. Сви смо били нон-стоп у кући, реално смо мислим и трошили више, посебно на бојлер – рекао је суграђанин Лука В.

Осим тога, током периода који проводимо у изолацији, било је и наглих захлађења, те су виши износи на рачунима за струју стизали и онима који немају централно грејање.

– Укључивала сам климу и грејање због деце јер је било хладно, а и у кући смо стално, не крећемо се, па нам је хладније и из тог разлога. Последњи рачун нам је био око 20 одсто виши од претходних – казала је једна суграђанка из Миријева.

Из ЈП „Електропривреда Србије“ потврђују да је потрошња струје сада већа и за више од 20 одсто него у уобичајеним околностима, поготово ако се упореди са истим периодом прошле године.

– Просечна потрошња електричне енергије у категорији домаћинстава за март месец је била 386 киловат-сата, што је за 20 више него прошле године – рекли су за лист из овог предузећа и додали да „подаци указују на то да је смањена потрошња за грејање, али да је повећана у свим осталим видовима потрошње у домаћинствима“.

Осим тога, из ЕПС-а кажу и да је поред увећања укупне потрошње у домаћинствима, највеће повећање у вишој, односно скупљој тарифи.

Још један разлог за више рачуне је и чешћа употреба шпорета. Наиме, када смо на послу, а деца у школи већи део дана, доста је оних који не кувају баш сваки дан.

– Иначе не кувамо сваки дан, али сада да, јер смо стално у кући и то је већ додатних 200 киловата на стандардну потрошњу – објашњава још једна породица.

Остаје да се види да ли ће се тренд повећане потрошње електричне енергије наставити и са доласком топлијег времена и постепеним скраћивањем полицијског часа.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Блиц