Србија

ПОПУШТАЊЕ МЕРА ЈЕ ПОЧЕЛО! Али ево шта се још увек неће променити! Корона остаје међу нама, а на нама је да јој се прилагодимо

Pixabay.com

У Србији са корона вирусом живимо већ месец и по дана, сада смо коначно у фази када креће попуштање мера, али то не значи да се живот враћа на оно како је изгледао пре короне. Са неким навикама које нам је овај вирус наметнуо, мораћемо да наставимо и даље.

Од када је пре месец дана уведено ванредно стање у нашој земљи доста тога је морало да се промени. Уведен је полицијски час, кретање је ограничено, укинут је градски превоз, већина радњи је затворена те смо у складу са тим морали да прилагодимо живот и навике које смо свакодневно имали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се борба са корона вирусом полако смирује, тако се постепено и укидају мере. Оно о чему се доста говори јесте да попуштање и укидање мера мора да буде постепено и рационално.

Ипак, када дође до тога да ванредно стање буде укинуто, остају нам неке епидемиолошке мере и навике које ће и даље морати да се поштују. То су небројано пута поновили сви наши епидемиолози, инфектолози, вируслози… на редовним прес конференциијама о пресеку стања у борби против корона висруса.

О томе је говорила и епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић када је најавила да би крајем следећег месеца живот могао да се врати у нормални ток.

– Када се званично каже да више нема ванредног стања и даље ће одређене мере бити на снази. Дуго ће термин социјално дистанцирање бити на снази, не можда званично, али у нашој глави – објаснила је она за Б92.

Данас је и министар здравља Златибор Лончар поновио да је „корона ту“ и да ћемо једноставно „морати да научимо са њом да живимо“.

Шта се неће променити попуштањем мера
1. Социјално дистанцирање – мораћемо и даље да се придржавамо прописане раздаљине од два метра. У свим објектима, установама, продавницама… све што ће ускоро почети са радом, мораћемо да будемо на прописној раздаљини.

2. Мањи број људи у затвореном простору – у продавницама, поштама, генерално у затвореном простору биће предвиђен само одређени број људи, како се не би стварале гужве и како би се поштовала мера прописане дистанце од два метра.

3. Маске и рукавице – оно што се посебно препоручује као епидемиолошка мера јесте и даље ношење маски и рукавица и када ванредно стање буде укинуто. За пензионере рецимо, епидемиолози кажу да ће они маске морати да носе још дуго, вероватно током целе ове године.

4. Хигијена и дезинфекција – пожељно је да и даље користитимо и дезинфекциона средства како за руке, тако и за одржавање хигијене код куће, односно дезификовање оних површина са којима смо често у контатку – кваке, телефони, радне површине… Оно чему нас је корона научила то је и како да правилно, темељно перемо руке. То свакако треба да остане, невезано за корону или било коју другу заразу.

5. Кафици, ресторани и клубови – иако са радом још увек нису почели угоститељски објекти, оно што се најављује и препоручује јесте да се у локалима такође поштује прописана социјална дистанца од два метра. Такође, вероватно ће морати да се поштује и прописан број људи, те неки објекти неће моћи да користе пуне капацитете локала.

6. Фризерски салони, салони лепоте и теретане – евентуални почетак рада ових локала најављен је за 27. април, али под одређеним условима који су у складу са прописаним мерама заштите. Запослени овде ће такође радити заштићени маскама, а то ће тражити и од својих муштерија.

7. Породични контакти – како су најстарији уједно и најугроженији и даље није пожељно да се остварују физички контакти. Када ванредно стање буде укинуто, немојте да пожурите са грљењем и љубљењем са најближима како их не бисте угрозили. Исто важи и за најмлађе који ће још увек морати да чекају бакине и декине пољупце.

– Тужно је кад човек слуша да није препоручљиво руковање и љубљење, али и то ће трајати једно време. Друго, неће моћи да се живи у ванредном стању. Неке мере ће свакако остати јер ће ова епидемија трајати све док буде оболелих, ако треба и још годину дана. Током тог периода биће сигурно мера у смислу социјалног дистанцирања. Не могу ништа да кажем унапред. Затим, неће бити препоручено љубљење унука са бакама и декама и љубљење у знак поздрава – рекао је епидемиолог Предраг Кон.

8. Путовања – стручњаци су мишљења да би ове године требало да се опредељујемо за неку од дестинација у нашој земљи због непредвидивост корона вируса и могућност да у наредним месецима, евентуално, дође до новог таласа епидемије. Како кажу епидемиолози, ако већ нешто треба да се деси, онда нека се догоди у земљи у којој живите, сигурније је. Тако да се путовања вам земље овог лета не препоручују, а више о томе порчитајте у одвојеном тексту.

9. Библиотеке, музеји, галерије – од среде, 22. априла ове установе моћи ће да наставе рад, али уз стриктно поштовање свих прописаних превентивних мера. Установе су дужне да запосленима обезбеде све потребне услове – држање социјалне дистанце, дезинфекција и употреба заштитних средстава односно маски и рукавица, као и мера које се односе на максималан број лица која могу да бораве у затвореном простору.

10. Градски превоз – како је најављено, једна од последњих мера које ће бити укинуте тиче се функционисања јавног градског превоза. За сада нема најава када ће редовне линије почети са радом, јер то зависи искључиво од епидемиолошке ситуације са корона вирусом. Чак и када градски превоз поново буде успостављен, очекује се да ће се одвијати по прописаним мерама заштите како би путници били у потпуности безбедни.

– Мораће да се зна шта је све неопходно за власнике и кориснике и које мере заштите морају да буду предузете како не би дошло до нежељених последица. Заштитна опрема, социјална дистанца и све друге појединости биће део протокола на који ћемо морати да се навикнемо – поручио је јуче председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Које су мере до сада ублажене
У складу с проценама стручњака да се ситуација у вези са вирусом полако смирује, Влада Србије донела је одлуку у вези са ублажавањем одређених мера које су спробедене због спречавање ширења корона вируса.

Једна од мера која се прво променила јесте то да је скраћен полицијски час за сат времена. Тако да су сада грађани у обавези да у својим домовима уместо од 17, буду од 18. сати.

Поред тога, са радом су почеле занатске радње, аутомеханичари и вулканизери, грађевинари, обућари, кројачи, радње хемијског чишћења, књижаре, као и зелене пијаце.

Грађани старији од 65 година који су имали потпуну забрану кретања, осим једном недељно када су имали одређени термин за куповину, сада могу уторком, петком и недељом да излазе у шетњу у трајању од пола сата.

 

Извор: Блиц.рс