Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ! И пре 6. маја, на посебне рачуне уплата од 30.022 динара

Запослени широм Србије могу већ 6. маја, на својим рачунима, очекивати минималац од 30.022 динара. Иако су прве информације биле да ће држава минималац уплатити до 10. маја, јуче је званично потврђено да се да исплатом креће пет дана раније. Многи послодавци истовремено поручују: „Новац уплаћујемо радницима чим стигне“.

Министар финансија Синиша Мали рекао је јуче да ће се до 5. маја знати која тачно предузећа од пријављених имају право на државну помоћ, након чега ће одмах кренути и исплата минималца на наменске рачуне послодаваца. Одмах по уплати, послодавци ће моћи да исплате запосленима ову минималну зараду. Она износи тачно 30.022 динара

Како би се избегле могуће злоупотребе и могућност да послодавци новац не дају радницима, држава ће минималац уплатити на новоотворене наменске рачуне са којих новац мора да буде исплаћен радницима. Новац са овог рачуна немогуће је пребацити на редовне рачуне фирме.

Држава је предвидела, и да уколико послодавац не утроши добијен новац, та иста средства мора да врати у државни буџет.

Ко има право на минималац?

Влада је уредбом, врло прецизно дефинисала групе радника који ће за април, мај и јун, од државе добити нешто мање од 91.000 динара, а јасно је и који запослени на то немају право.

На минималац имају право радници који су пријављени, у преводу они који не раде на црно. Минималац ће бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

Павило јесте да је фирма у којој раде основана пре 15. марта ове године, као и да није регистровала прекидање делатности пре овог датума, а током ванредног стања.

Право на минималац притом немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима.

Мере тражило пола милона фирми

За десет дана на листи за помоћ нашло се више од 500.000 малих и великих привредника.

За мање од 24 сата, 15.000 привредника отворило је наменски рачун за уплату минималца и на тај начин се пријавило за мере. Пет дана касније овај број се повећао на 145.570, а јуче и на непуних 170.000. Још 300 хиљада привредника на мере је пријављено аутоматски. Дакле готово сви.

 

Извор: Ало.рс