Србија

УДАРНО! Албанци тврде да су Руси на Јарињу: Заједничка вежба Кфора и косовске полиције

Блокада прелаза Јариње и Брњак ушла је у пети дан.

Јединице РОСУ и даље су присутне на тим административним прелазима, а Срби који протестују и даље не одустају. Ситуација је мирна, а тамошњи медији наводе да је све већи број Срба који исказује незадовољство због одлуке приштинских власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећања ради, Срби су незадовољни одлуком владе тзв. Косова о замени српских таблица са привременим косовским, а та замена кошта пет евра.

Такође, тензије је повећао инцидент у четвртак, када су јединице РОСУ претукле тројицу Срба код Брњака, који нису учествовали у простестима, већ су, како се наводи, спремали дрва за зимску сезону.

Руси на Јарињу?

Албански медији тврде да се на Јарињу налазе два руска и један белоруски држављанин, и сматрају да учествују у организацији протеста у садејству са Безбедносном информативном агенцијом.

„Тактика Србије“

Стручњак за безбедност Нуредин Ибиши не икључује могућност ескалације ситуације на северу Косова, где на прелазима Јариње и Брњак Срби протестују већ пет дана, због уредбе косовске владе о привременим таблицама, преноси Косово прес. Ибиши додаје да је све то тактика Србије да уведе међународну заједницу у игру.

„Народ узнемирен“

Припадници Росу и даље су распоређени у близини Јариња и Брњака, где траје блокада магистралних путева ка административним прелазима, а око 12 часова била је смена припадника специјалне полиције.

Њихово повлачење и укидање одлуке о таблицама траже Срби окупљени на блокадама, који већ пети дан мирно протестују. За Приштину решење ове ситуације је ослобађање магистралних путева, али пошто су позиције обе стране укопане, за сада се не види какав би исход могао да буде, извештава РТС.

На прелазима је углавном мирно, али председник општине Лепосавић Зоран Тодић каже за РТС да је ситуација мало напетија у односу на јуче, јер се народ узнемирио након пребијања тројице Срба код Брњака.

„Вучић манипулише“

Шеф преговарачког тима за дијалог са Београдом, Бесник Бисљими, тврди да одлука о реципроцитету за регистарске таблице за српска возила нема никакве везе са Бриселским споразумом и оптужује председника Србије Александра Вучића да покушава да манипулише јавношћу, јер говори супротно

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92