Свет Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: „Стигла је препорука да се старији не стављају на респираторе“

Епидемиолог Бранимир Несторовић открио је гостујући у јутарњем програму неколико детаља о борби против корона вируса у различитим деловима света.

– Ево имате нпр. Њујорк, у Америци доста људи умире, али њихови медицински систем још у век има довољно капацитета да се одржи. Није им се десило оно што је Шпанији и Италији. Погледајте, рецимо медитеранску Грчку. Људи код нас не знају, тамо је већ две недеље на снази мера забране кретања 24 часа. Грци могу само пола сата напоље, до породавнице или ако морају на посао – прича Несторовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Несторовић се није сложио са критикама на рачун мера које су спореведене у Србији.

– Неки сада кажу да нисмо реаговали на време, а други да смо реаговали прерано и увели преоштре мере. Никоме не можете удовољити. Чињеница је да смо реаговали правовремено, да је спречена катастрофа и да нам и топло време, због којег вирус јењава, иде на руку – каже Несторовић.

Он истиче да земље које нису спровеле строге мере сада имају на хиљаде мртвих, а посебно истиче пример Шведске.

– Тамо је стигла препорука да се они, за које се процени да неће издржати, не стављају на апарате. Дакле, стари и најугроженији, не иду на респираторе и не добијају негу. Јако сурова пракса и систем – каже Несторовић.

Шведски лист Афтонбладет објавио је чланак у којем тврде како је болница Каролинска лекарима послала упутство према којем, у случају недостатка простора због оболелих од ЦОВИД-19, морају одредити ко ће од пацијената добити интензивну негу, а ко неће.

У документу стоји да људима старијима од 80 година, као и млађима у доби од 60 до 70 година којима је затајио неки од органа, не треба интензивна нега.

Такође се наводи да би пацијенти који су већ на интензивној нези требали бити у могућности прекинути интензивну негу ако припадају некој од горе наведених категорија.

Подсетимо, шведска влада је према савету државног епидемиолога одлучила да уведе најлибералније мере у Европи, допустивши грађанима да се слободно крећу и нормално живе, уз отворене кафиће и ресторане и благе забране.

 

Извор: Ало.рс