Здравље

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ! Корона напада и ове органе: Ово нико није очекивао

У истраживање је укључено 214 пацијената из болнице у Вухану

Истраживање спроведено на пацијентима у кинеском граду Вухану, првом највећем жаришту корона вируса, показало је да ова инфекција оштећује мозак и нервни систем половине тешко оболелих пацијената и трећине свих заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Симптоми који могу да се јаве код таквих пацијената јесу главобоља, нејасан говор, посрнуће током хода, напади, неуропатске болове…. Ова студија по први пут је довела у релацију мождане проблеме и корона вирус, уз сугестију да овакви симптоми могу да укажу на пацијенте високог ризика, пише „Даилy Маил“.

У истраживање је укључено 214 пацијената из болнице у Вухану, а спроводило се од средине јануара до средине фебруара под вођством неуролога Бо Хуа са Универзитета Хуазхонг за науку и технологију.

„Од испитаника је њих 78, односно 36, 4 одсто, имало неку врсту неуролошких симптома. У поређењу са пацијентима са благом инфекцијом, тешко оболели били су у највећем броју старијих година, већ су имали нарушено здравље, са акцентом на хипертензију, а показивали су мање каракатеристичнихз симптома Ковида-19 попут температуре и кашља. Пацијенти с тежом инфекцијом показивали су неуролошке симптоме, попут цереброваскуларних болести (5 наспрам 1), губитка свести (13 наспрам 3) и повреда скелетног мишића (17 наспрам 6)“, наводи се у студији.

Кинески научници саветовали су лекарима да ако током пандемије корона вируса налете на таквог пацијента, да узму у обзир тешки акутни респираторни синдром изазван корона вирусом као диференцијалну дијагнозу .Тврде да ће тако умањити шансе за касну или погрешну дијагнозу, те да ће то спречити даљи пренос вируса.

„Запажање неуролошких компликације код једног дела заражених пацијената јесте вредна примене, али не би требало да одвлачи пажњу од главног проблема, односно акутоног респираторног дистрес синдрома“, смата виролог Јан Џон са Универзитета Ридинг у Великој Британији.

„Готово половина овде наведених пацијената имала је неке здравствене проблеме од раније и нема директних података о присуству вируса на неуролошким локацијама. Виремија, присуство вируса у циркулацији, одакле може да приступи нервном ткиву, јављала се приликом САРС-а (још један тип корона вируса), али не код свих пацијената, и увек је била пролазна. То се догађа, али то углавном није оно што раде корона вируси“, додаје овај стручњак.

“У овом тренутку на неуролошке компликације најбоље је гледати као на последицу озбиљности болести Ковид-19, а не као на нови симптом“, закључује Џонс.

Извор: Еспресо.рс/Ало.рс