Регион

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ХРВАТСКУ! И да се пандемија заврши за три месеца, они немају никакву шансу

Током пандемије улетели су у велику кризу, а она ће трајати пар месеци

Јавни дуг скаче на 90 посто и да криза за три месеца заврши наводећи да је Хрватска у пандемију улетела као најзадуженија транзицијска земља, са висином дуга од приближно 73 посто што их смешта на високо, девето место по задужености држава унутар ЕУ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Слично као Хрватска стоје једино Мађарска и Словенија чији јавни дуг износи око 70 посто, док далеко успешнија Чешка има само 32 посто дуга, мерено уделом у БДП-у, Словачка 50 посто, а најмање задужена еуропска држава Естонија само осам посто, наводи дневник.

На врху ЕУ лествице је стари болесник Грчка са 180 посто јавног дуга, следи Италија са 135, Португал са 122, Белгија, Француска и Шпанија с око 100 посто, што ће се већ ове године знатно погоршати. Ових дана често спомињана Шведска има само 39 посто јавног дуга. У епидемији короне, првој су Италији стигли на наплату стари грехови те је једно време принос на њене десетогодишње обвезнице пробио три посто.

Тек након снажне интервенције Еуропске средишње банке и масовног откупа јавног дуга приноси на италијански дуг спустили су се ове недеље на око 1,8 посто. У односу на референтне немачке обвезнице разлика је око 2,2 постотна бода, па аналитичари процењују да ће већ ове године италијански јавни дуг скочити на 150 посто БДП-а, за око 15 посто базних бодова, шпански на 108 посто, дуг Португала на 128 посто, док ће се немачки јавни дуг, који почиње с готово идеалних 62 посто, једва дићи на 63 посто. Брзина повећања дуга неће зависити само о масовности фискалних интервенција у доба кризе него и о каматама на нова задужења.

Ових дана Хрватска је своје прве корона кредитне линије реализовала с банкама, но министар финанција Здравко Марић избегава да да прецизан одговор по којој је цени закључена та трансакција.

Жељко Ловринчевић с Економског института сматра да ће у најповољнијем сценарију, хрватски јавни дуг догурати на 90 посто БДП-а, и то у случају да криза заврши за три месеца! Кривуља раста хрватског јавног дуга била би стрмија него у Италији.

Извор: Ало.рс/Вечерњи лист/Ј.А.