Србија

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ УПОЗОРИО СРБЕ: Да се вирус не би вратио, ОВО обавезно морамо урадити!

Фото: Јутјуб

У Србији је према последњим подацима, од коронавируса преминуло 179 особа. Укупно је регистровано 9.009 заражених.

Вирус слаби, а да ли ће губити на вирулентности у Београду и читавој Србији одговорио је имунолог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Истина је да наш иницијални предлог био мало рестрективнији, да се издржи и овај викенд. Међутим, ово није компромис, већ заједнички увид да је могуће попустити рестриктивне мере, под предпоставком да се одржи оно најбитније, а то је спречавање контаката. Ако се то буде поштовало, онда никакве негативне последице неће бити. Сви заједно морамо да издејствујемо тако што ћемо бити солидарни и одговорни. Суштина празновања првог маја јесте солидарност. Мислим компромиса не сме да буде, тачније да смемо да се крећемо, а да не долазимо у блиске контакте. Забрана кретања је била средство да се стигне до суштинске мере. Боље би било да сви бескомпромисно радимо на томе спречавањем контаката и свим другим мерама заштите, да не дозволимо да ово смиривање ситуације, што је наш заједнички успех, у сузбијању епидемије не доведемо у питање – рекао Јанковић.

– Епидемија слаби, вирус слаби што значи да је све мање услова да се он преноси у неком значајном обиму иако га још увек има. Колико је то сама еволуција вируса на биолошком нивоу где он може да изгуби вируленцију након неког дужег боравка у популацији, а колико је ток емидемије, не можемо још да кажемо. Прве назнаке да вирус више није тако убојит јесмо уочили, а можда је још увек рано да говоримо о слабљењу.

У Београду постоје осцилације што се тиче броја заражених. Имунолог Јанковић је нагласио да никада тренд ни узлазни ни силазни не иде апсолутно линеарно. Није увек за исти број, а и кад крене наниже, не значи да ће бити ниже него претходног дана. Сви показатељи указују да идемо ка силазној путањи, иначе не би било оваквих мера за празнике.

– Још једном апелујем да мере које су остале на снази, као и препоруке да се схвате озбиљно и то зависи од свих нас. Ако грађани масовно не учествују у томе, онда неће ни бити резултата коме се надамо.

– Ако се настави силазни тренд, а пошто је и сам председник Вучић најавио, јесте реално скоро укидање ванредног стања. У причама о ванредном стању је најважније да схватимо шта је ту био циљ, а шта средство. Ванредно стање је наравно било средство да се достигне циљ сузбијања епидемије и спасавање људских живота. Са смиривањем ситуације то средство више неће бити нужно, а оно се користи само када је нужно. Мере остају. Ово наглашавам зато што постоји један ризик да се укидањем ванредног стања људи почну да одређују све као да је епидемија завршена, као да је то знак за крај трке, а није. То је само прелазак у фазу да то није више тај начин сузбијања, него се враћамо на ниво препорука и мера које уграђујемо у наш свакодневни живот, а то је та нова нормала о којој ћемо да причамо – објаснио је имунолог.

 

Извор: Srbijadanas.com