Србија

ДОКТОР КОН СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ: Ево шта нас очекује након укидања ванредног стања, ове мере ће остати!

Епидемиолог Предраг Кон је рекао за РТС да то што ће бити укинуто ванредно стање не значи промену читавог света. Како је рекао, до сада смо се понашали тако да смо спречавали контакте, а сада се то зове избегавање контаката, нарочито за старије од 65 година и хроничне болеснике.

Предраг Кон је рекао да контакти омогућују вирусу да опстане и да, што их мање имамо, краће ће трајати циркулација вируса у овом таласу. Због тога наводи да не би требало много да променимо понашање када се укине ванредно стање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о градском саобраћају који у Београду почиње од 8. маја, Кон је рекао да би и даље требало говорити да је градски саобраћај забрањен за општу употребу и да могу да га користе само запослени.

Додао је да ће они морати да користе маске и рукавице и да је и у самим возилима посебан режим.

„И то ће трајати неко време. Пратићемо да ли вирус и даље пада у циркулацији и колико се смањује ризик од уласка у градски превоз по питању преношења вируса“, навео је Кон.

На питање о колективном имунитету, Кон је рекао да је он лично скептик и да не мисли да уз оволике мере и спречавање контакта имамо прокужену популацију.

Наводи да би зато требало тако и да се понашамо јер је велики број људи остао осетљив, али резултати истраживања ће показати какво је тачно стање.

Рекао је да није немогуће да је вирус био присутан у популаицји и раније, али да је сигурно да ако јесте, то је било спорадично.

Предраг Кон је истакао да још увек није донето решење о отварању граница и да ће се вероватно тражити да буду тестирани они који улазе у земљу. Мере карантика или изолације ће зависити од резултата теста.

 

Извор: РТС