Србија

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: Тек смо на крају првог полувремена, заборавите на море! Ево шта нас очекује!

Фото: Јутјуб

Члан кризног штаба истакао је да опасност од вируса још увек постоји, да смо тренутно на крају првог полувремена, али и упозорава да велика опасност прети од других вируса који „чекају у реду“ да нападну после короне.

Неке од мера прописане током ванредног стања биће на снази и после укидања полицијског часа. Навике и које смо имали пре пандемије коронавируса неће се вратити тако брзо. Маске, рукавице, држање одстојање и даље ће бити актуелни, док ћемо на традиционални српски поздрав уз три пољупца морати да сачекамо чак и до краја следеће године, процена је епидемиолога Бранислава Тиодоровића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Члан кризног штаба истакао је да опасност од вируса још увек постоји, да смо тренутно на крају првог полувремена, али и упозорава да велика опасност прети од других вируса који „чекају у реду“ да нападну после короне.

– Сада смо у тренду пада броја оболелих, једина жеља нам је да поред мање заражених буде и што мањи број умрлих. Због тога ће струка непрестано апеловати на грађане да држе физичко растојање, да избегавају гужве, да редовно перу руке, дезинфикују алкохолом и геловима на бази алкохола јер ће вирус бити ту и у јуну.

Кафићи су почели са радом, ускоро ће и тржни центри… Шта видите као опасност и прилику да нас корона непријатно изненади?

– Градски превоз представља највећи ризик. Ту ће морати стриктно да се поштују правила о дистанци и држање растојања од два метра. Неће бити пуних аутобуса. Рецимо, ако у возилу има 55 места за седење у аутобусу ће моћи да буде 20 људи.

Често говорите да ће ово бити дуга утакмица. Где смо сада, да ли је близу крај?

– Кад уђемо у јун, бићемо пред крај првог полувремена. Онда нас чека мала пауза, током које ћемо морати да будемо изузетно опрезни. Са септембром и захлађењима треба очекивати друго полувреме. Не смемо да дозволимо да нам се десе неке ситуације из фудбала, када неки наш тим води у првом полувремену, а онда се сви опусте, па неславно изгубимо утакмицу коју смо реално већ добили. Тиме бисмо дозволили да нам се деси неки италијански сценарио.

Епидемиолози упозоравају да после короне долазе неки нови вируси.

– Тачно, око тридесетак вируса је, да тако кажемо, спремно за напад, и то чим прође корона. И то ће се дешавати у наредним годинама. Наших људи има широм света, иду трбухом за крухом. А свега и свачега има, па сутра може да нам се се деси маларија, могу разни вируси да се прошире из природних жаришта из, примера ради, Јужне Америке, Амазоније, Бразила… То је опасност са којом се нећемо сучити само ми, већ цео свет.

Очекујете ли ускоро вакцину за корона вирус?

– Не верујем да ће то бити тако брзо. Постоје четири нивоа тестирања која морају да прођу, па да се покаже да је та вакцина ефикасна.

Хоћете ли се ви вакцинисати?

– Да, чим је потврде америчка агенција за лекове, која је по том питању изузетно строга, а потом кад стигне и одобрење од релевантних институција које су под окриљем ЕУ. Упоредо са америчким научним радовима из области медицине морамо пратити и шта раде Французи, Немци, Руси и Кинези, који су током ове пандемије показали да имају изузетне капацитете.

Треба ли да чекамо ту вакцину или да се ипак на јесен вакцинишемо против грипа?

– То је изузетно важно, нама је претходна сезона била рекордна по броју вакцинисаних од грипа, тако су ризичне групе биле мало заштићеније. Италијани су се нашли у јако тешкој ситуацији јер се код њих упоредно са грипом појавила и корона. Подвукла се, зато нису реаговали правовремено, зато су изгубили месец дана и имали стравичне последице због короне. Ја сам за вакцинацију, колико-толико ће се заштити организам.

Кад смо код мора, како би, рецимо, изгледао пут у Грчку?

– Боље је да не путују, да сачекао да ово лето овако прође. И ја и моја породица обожавамо море, али ове године нећемо ићи. Имамо толико лепоте у Србији, чист ваздух, који је добар за имунитет. У случају Грчке, мораћете да се тестирате пре пута. Тражиће они, а кад се вратите, морате опет да се тестирате, тражићемо ми. Плус ћете морати да будете изузетно пажљиви, никад се не зна ко носи вирус, да сте га покупили у неком случајном контакту… Зато свим саветујем да јул и август будемо са својим пријатељима, рођацима на Златибору, Копаонику, па и неки сеоски туризам може бити занимљив

 

Извор: Srbijadanas.com/Republika